Ny förskola: Bra – men på fel plats

Det planeras för en ny förskola där skridskobanan vid Norrhammarskolan ligger. 120 barn beräknas vistas där på en förskola med sex avdelningar.

Skribenten är positiv till fler förskolor, men menar att placeringen vid Norrhammarskolan är fel.

Skribenten är positiv till fler förskolor, men menar att placeringen vid Norrhammarskolan är fel.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Insändare2021-03-04 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bra att det byggs förskolor i stan, men detta är ett sämre val av plats på grund av att det blir så mycket försämringar för barnen i närområdet. 

Pulkabacken som finns där försvinner, lillskogen som används flitigt kan inte allmänheten och skolan längre nyttja, skridskobanan blir mindre, grillringen har försvunnit och det kommer bli långt avstånd att promenera med barn på morgonen. Parkeringsplatsen blir samma som för Hagens förskola.

Mitt förslag till ny plats för förskola på Erikslid/Norrböle är att använda den stora tomten som ligger bredvid parkering vid Restaurang Tre Kronor. Den tomten används väldigt sällan och ligger bra till vid vägen, är stor och ligger nära Vitberget, Eriksberg och Västra Erikslid. Ett annat stort plus är att tomten ligger nära skog och naturmiljö.

Skelleftebo

Svar direkt

Det är roligt att höra att du är positiv till att det byggs nya förskolor. När bostadsområden utvecklas och det krävs nybyggnationer är det dock oundvikligt med en förändring gentemot hur det har varit.

Det har undersökts ett flertal olika placeringar för en ny förskola på Norrböle/Erikslid. Bland annat den yta som är öster om Erikslids parkering. I en sådan process väger man fördelar och nackdelar mot varandra. Till slut har vi valt att gå vidare med en planering som syftar till att förlägga en ny förskola på västra delen av Norrhammarskolans befintliga fotbollsplan. 

Precis som du skriver så kommer det att påverka nuvarande grusyta som blir mindre, men det kommer att finnas kvar en yta som är cirka 60 x 47 meter. Den kommer som tidigare att kunna användas av allmänheten efter skoltid. Möjligheten att åka pulka i backen i ”lillskogen” kommer att finnas kvar och kunna nyttjas av alla. På kvällstid och helger finns dessutom även möjlighet för allmänheten att nyttja den nya förskolegården.

Fredrik Nilsson, fastighetschef Skellefteå kommun