Nu tar vi rejäla tag mot den psykiska ohälsan

Det är viktigt att barn och unga får stöd. Och att föräldrar får bra information så att kan se tidiga signaler på psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa bland barn och unga kan yttra sig på många olika sätt.

Psykisk ohälsa bland barn och unga kan yttra sig på många olika sätt.

Foto: isabell Höjman/TT

Debatt2020-09-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste tio åren har den psykiska ohälsan ökat bland unga.

Vi vet att psykiskt välmående och lärande går hand i hand.

När frånvaron från skolan ökar leder det ofta till en större risk för psykisk ohälsa.

En tydlig skyddsfaktor mot psykisk ohälsa bland unga är en hög närvaro i skolan.

Därför är det mycket viktigt att barn och unga får stöd i ett tidigt skede.

Och att föräldrar och vårdnadshavare får bra och lättillgänglig information så att de både kan och får vara ett stöd när signaler om att psykiska problem håller på att utvecklas kommer.

Vi socialdemokrater är stolta över att Skellefteå kommuns individ- och familjeomsorg prioriterar ett förebyggande arbete kring skolnärvaro och psykisk ohälsa – både som förvaltning men också i samarbete med skolorna.

Det är ofantligt viktigt. Inte bara för nuvarande utan också för framtida hälsa hos kommunens invånare.

Det känns bra att Socialstyrelsen, på regeringens uppdrag, fördelar medel till Sveriges kommuner för att stärka insatserna för barn och unga med psykisk ohälsa.

Vid socialnämndens sammanträde i juni beslutades att Skellefteå kommuns individ- och familjeomsorg ska begära drygt 416 000 kronor för detta arbete.

Det betyder att Skellefteå kommun under 2020 totalt rekvirerar ungefär 2,5 miljoner kronor från staten för att utveckla sitt arbete inom området psykisk ohälsa bland barn och unga.

De här pengarna kommer att vara mycket viktiga i Individ- och familjeomsorgens fortsatta arbete med att vidareutveckla samarbetet med kommunens skolor.

Det kommer också att ge förvaltningen goda möjligheter att arbeta vidare med föräldrainformation och att skapa ett föräldraskapsstöd – även till föräldrar till tonårsbarn.

Psykisk ohälsa bland barn och unga kan yttra sig på många olika sätt. Därför är det av allra högsta vikt att kunna vägleda föräldrar och vårdnadshavare vad gäller olika typer av problematik i olika åldrar.