Nu har det hänt igen – skotrar som förstör skidspåren

Snöskotrar som förstör skidspår är ett stort problem, menar skribenten.

Snöskotrar som förstör skidspår är ett stort problem, menar skribenten.

Foto: Robert F. Bukaty

Insändare2021-03-03 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det läggs ner mycket arbete på att fixa skidspåren runt om i kommunen. Många sköts med frivilligt arbete och somliga i kommunal regi. I lokala ordningsföreskrifterna är det fastställt att löpning och promenader är förbjudet på anlagda skidspår, insändarsvar från kommunen i Norran den 28 februari. Detta förbud borde gälla redan när första snön på hösten fallit. Det går då fortare att få åkbara spår.

Men det största problemet är skotrar som kör och förstör skidspår. I Ostvik finns ett elljusspår som går runt Sjöberget. På västra sidan mot E4 är berget som brantast. För två år sedan var det en skoter som hade korsat spåret med full fart för att ta sig långt upp i backen. Skotermattan grävde då en halv meter djupt dike genom spåret. På nervägen körde man ner i den lösa snön och över spåret, med följd att mattan lämnade en stor hög med snö på spåret. Detta upprepades flera gånger, men alltid på ett nytt ställe.

Fredag den 12 februari i år har ungefär samma sak hänt, men även att man kört slalom längs spåret. Spårfixaren har fått lägga ner mycket tid på att hjälpligt laga spåret. Han har även följt skoterspåret från platsen, men tyvärr slutade spåret på vägen under E4.

Det är på sin plats att skoterförarna skärper sig och att skoterklubbarna tar såna här saker på allvar.

Gösta L