Norran-granskning vinner pris vid Guldspadegalan

Granskningen ”Kommunens klädkonto” av Jenny Kejerhag och Stina Bergström vann Årets studentspade vid Guldspadegalan 2020 som hölls på fredagen. Priset delas ut av Föreningen Grävande Journalister.

Jenny Kejerhag och Stina Bergströms granskning av Skellefteå kommun är också nominerad till priset Silversleven.

Jenny Kejerhag och Stina Bergströms granskning av Skellefteå kommun är också nominerad till priset Silversleven.

Foto: Privat

Skellefteå kommun2020-09-18 17:27

Granskningen, som publicerades i Norran, handlar om de stora skillnader som Skellefteå kommun satsar på arbetskläder för de anställda. Under tio veckor arbetade studentduon med att granska 3 000 fakturor för att kunna visa på den orättvisa fördelningen av arbetskläder mellan mans- och kvinnodominerade yrken.

De kunde visa att det skiljer cirka 8 600 kronor per person mellan anställda inom samhällsbyggnadsnämnden och för- och grundskolenämnden. Nu är hela artikelserien vinnare av ett nyinstiftat pris inom grävande journalistik – Studentspaden 2019.

– Det är ofattbart på så många sätt. Det är fantastiskt kul, jag är jättechockad och skakis. Vad skönt att det gick hela vägen, säger Jenny Kejerhag till Norran strax efter vinsten.

– Det känns helt fantastiskt. Jag kan knappt förstå att det är sant. Det är en stor ära att vinna ett så fint journalistpris, säger Stina Bergström.

De tror att juryn såg det stora arbetet som lagts ner på granskningen, och hur väl mottagen den blev bland Norrans läsare.

– Det är ett bra gräv som handlar om jämställdhet och tradition. Det behövs sådana här gräv. Vi ska fira så mycket som vi kan, jag ska absolut dricka några glas bubbel. 

– Framförallt känns det bra att orättvisor i arbetslivet uppmärksammas på det här sättet, säger Stina Bergström. 

Du kan läsa granskningen, osm också är nominerad till priset Silversleven, på norran.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!