Nej, Socialdemokraterna är inte jägarnas parti

Isak From och Helén Pettersson trycker på ja-knappen för att slå sönder den organisation som jägarna byggt upp.

När alliansregeringen inrättade viltförvaltningsdelegationerna var den lokala förankringen en viktig och bärande del, skriver Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot och jaktpolitisk talesperson.

När alliansregeringen inrättade viltförvaltningsdelegationerna var den lokala förankringen en viktig och bärande del, skriver Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot och jaktpolitisk talesperson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Replik2021-02-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Isak Froms (S), riksdagsledamot, och Helén Petterssons (S), riksdagsledamot, debattartikel ”Jakten ska fortsätta att vara en folkrörelse”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 8 februari 2021.

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Isak From och Helén Pettersson bedyrar i Norran (8/2 2021) att de står på jägarnas sida.

Detta samtidigt som de i sina riksdagsbänkar trycker på ja-knappen för att slå sönder den organisation som jägarna byggt upp under så många år.

Under 83 år har Sveriges jägare burit jakt- och viltvårdsuppdraget. Ett uppdrag som kom ur insikten att rädda Sveriges klövviltstammar som blivit mycket glesa. Våra jägare har förvaltat sitt uppdrag väl.

Med EU som svepskäl ska nu trafikeftersök, klövviltsförvaltning och viltinventeringen börja upphandlas samtidigt som Viltvårdsfonden förändras kraftigt.

Den undran som EU-kommissionen haft kring den befintliga modellen hade kunnat tillrättalagts. I stället är det Socialdemokraternas partner Miljöpartiet som krävt dagens förändringar – och mer därtill.

I det allmänna uppdraget har jägarna tidigare tvingats se hur pengar i Viltvårdsfonden också gått till organisationer som arbetar mot jakten.

Där Isak From och Helén Pettersson hävdar att jaktmotståndare inte kommer att få ta del av pengarna ur Viltvårdsfonden konstaterar Maria Gardfjell, deras kollega från Miljöpartiet, att miljöorganisationer ska kunna arbeta med projekt härifrån.

Isak From och Helén Pettersson vill bygga vidare på systemet med länsstyrelsen och viltförvaltningsdelegation. Det har de redan gjort. Deras regering har ändrat i viltförvaltningsdelegationernas sammansättning för att ge naturvårdsintresset mer inflytande.

När alliansregeringen inrättade viltförvaltningsdelegationerna var den lokala förankringen en viktig och bärande del. Tyvärr har detta ändrats till att bli de stora aktörernas arena.

En riksdagsmajoritet har sedan 2015 krävt en viltvårdsmyndighet där Naturvårdsverket avhänds ansvaret för de jaktrelaterade frågorna.

Detta har regeringen struntat i. I stället ska jägarkollektivet i konkurrens med andra vinna upphandlingar om de ska kunna fortsätta med det uppdrag de haft sen 1938.

Socialdemokraterna kan svårligen beskrivas som på jägarnas sida. Inte i det regeringsunderlag de sitter i tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet.