Musik- och hantverksintresse blir ett riktigt finlir

Erik Holmgrens gedigna intresse för musik och hantverk har resulterat i att han har byggt sjutton fioler och sjutton gitarrer.

Byske 28 juni 2020 17:00

För 10 år sedan slog Erik Holmgren ner sin första bopåle till sitt timmerhus intill havsbadet i Byske. Åtskilliga arbetstimmar och ett år senare var bygget färdigt och Erik kunde äntligen flytta in.

– Det var en skön känsla. Jag fick hjälp av Örjan Sandström som sågade timret och hjälpte till att få takstolarna på plats. Stockarna är 11 meter långa och cirka 30-40 centimeter tjocka och som vi rullade på plats. Det var spännande, säger Erik och tittar upp mot de mörklaserade timmerstockarna.

Eriks liv har alltid kretsat kring musik. På 80-talet spelade han med musikgruppen Senadrage. Han har också blivit ett känt ansikte på olika tillställningar då han har spelat både själv och tillsammans med andra.

– Den senaste tiden har jag och dragspelskompanjonen Karl-Erik Svensson spelat på olika ställen. 

För trettio år sedan åkte Erik till Jakobstad i Finland där han gjorde ett besök på den välkända gitarrfabriken Landola som tillverkade akustiska gitarrer.

– Där stannade jag några månader för att praktisera och lära mig hur alla moment i tillverkningen går till.

 Sedan den dagen har Erik egenhändigt byggt sjutton gitarrer och sjutton fioler. Ett arbete som krävt oräkneliga timmar.

– Den första blev en fiol. Det var så roligt så jag fortsatte och sedan har det rullat på, säger Erik och plockar ner en av gitarrerna från väggen där hans olika alster pryder sin plats.

Gitarrens baksida och sidorna är av cederträ. Framsidan är gjord av gran. I stället för traditionella plastlister så har Erik prytt framsidan på gitarren med små ekbitar i ett tjusigt mönster. 

– Det blev runt 400 ekbitar, utbrister han med ett leende.

Erik blev extra nöjd med gitarren och då en av landets främsta klassiska gitarrister, Göran Söllscher, befann sig i Piteå så åkte han dit för att få en bedömning av sin gitarr. 

– Jag fick med beröm godkänt, så det var ju kul.

De första gitarrerna som Erik tillverkade har han gett till sina barn Yvonne, Ann-Sofie och Peter. Några har han sålt men de flesta finns kvar. På väggarna i huset hänger även andra hantverk och det mesta är gjort i trä. 

– Jag pysslar med lite av varje. Det har blivit både träkåsor, knivar, käppar och tampar. Här ute vid havet hämtar jag inspiration. Det blir aldrig långtråkigt, säger Erik där han står på sin inglasade altan och blickar ut mot sitt nybyggda dubbelgarage.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Kvist

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Musik

Japan spårar coronautbrott till teaterlokal

Musik

"Hamilton"-soundtrack ökade med 1 000 procent

Musik

Talib Kweli släpper nytt – via Patreon

Musik

Katy Perry lanserar album – med clownfilter

Musik

Artister kräver tydligare coronaregler

Visa fler