Minskad energianvändning viktigt i klimatomställningen

I Sverige står enfamiljshus, flerbostadshus och lokaler för en tredjedel av den totala energianvändningen.

Till 2030 ska en europeisk renoveringsvåg fördubbla upprustningen av byggnader för att minska energi- och resursanvändningen, skriver bland andra Lotta Bångens, vd Energieffektiviseringsföretagen.

Till 2030 ska en europeisk renoveringsvåg fördubbla upprustningen av byggnader för att minska energi- och resursanvändningen, skriver bland andra Lotta Bångens, vd Energieffektiviseringsföretagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-12-05 10:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mot en fond av larmrapporter om klimathot ökar kraven på investeringar i utbyggd förnybar energiproduktion.

Samtidigt visar en ny studie att de samhällsekonomiska vinsterna är massiva om vi använder den redan producerade energin mer effektivt. Nu måste Västerbottens riksdagsledamöter sätta press på regeringen.

Nyligen släpptes rapporten ”Grön logik”, som visar att energieffektiviserande insatser kan spara samhället hisnande 800 miljarder kronor på vägen fram mot klimatmålet 2045.

Bara under de kommande tio åren blir den samhällsekonomiska vinsten 180 miljarder kronor.

Om klimatmålen ska nås på ett kostnadseffektivt sätt måste vi börja med att använda den redan producerade energin mer effektivt.

Till 2030 ska en europeisk renoveringsvåg fördubbla upprustningen av byggnader för att minska energi- och resursanvändningen. Målet är att renovera 35 miljoner europeiska byggnader och skapa 160 000 gröna jobb.

I Sverige står enfamiljshus, flerbostadshus och lokaler för en tredjedel av den totala energianvändningen. Många av dem har ett stort renoveringsbehov och eldar i dag för kråkorna.

Ändå har svenska beslutsfattare alldeles för lite fokus på att stimulera och premiera energieffektivisering.

Vi står inför både stora utmaningar och enorma möjligheter med ett elsystem som på sikt ska vara helt förnybart och som ska möta en kraftigt ökad, kanske dubblerad, elanvändning när industrin och transporterna ska elektrifieras.

Enligt rapporten ”Grön logik” kan en samhällsekonomiskt lönsam energieffektivisering av byggnader frigöra 11 TWh el – tillräckligt för att elektrifiera hela Sveriges personbilsflotta.

Samtidigt minskar värmebehovet med 40 TWh, vilket blir allt viktigare när konkurrensen om skogens råvaror ökar.

Resultaten från rapporten ”Grön logik” talar sitt tydliga språk: ju effektivare vi använder den energi som redan producerats, desto enklare och billigare blir det att skapa det framtida energisystemet, klara den omfattande elektrifieringen och nå klimatmålen.

Vi uppmanar därför riksdagsledamöterna att sätta press på regeringen att ta fram en konkret plan för hur målet om 50 procent effektivare energianvändning till 2030 ska nås.

Ju förr vi investerar i åtgärder som minskar energianvändningen desto mer sparar vi – och desto större blir bidraget till klimatomställningen.