Matbrist hotar om vi inte stöttar världens bönder

Nyligen varnade FN:s livsmedelsprogram WFP för att coronakrisen kan försÀtta 130 miljoner mÀnniskor i akut hungersnöd.

Kaffebönder i Latinamerika har varnat för att de utegÄngsförbud som införts för att begrÀnsa coronasmitta riskerar sÀsongens kaffeskörd.

Kaffebönder i Latinamerika har varnat för att de utegÄngsförbud som införts för att begrÀnsa coronasmitta riskerar sÀsongens kaffeskörd.

Foto: We Effect

Debatt2020-06-07 10:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Coronakrisen slÄr kraftigt mot smÄskaliga bönder i Asien, i Afrika, i Europa och i Latinamerika.

StÀngda grÀnser och samhÀllen hotar att leda till hungersnöd för 130 miljoner mÀnniskor, varnar FN-organet WFP.

Vi mÄste verka för en hÄllbar livsmedelsförsörjning i Sverige och i vÀrlden.

Coronakrisen visar tydligt att matförsörjning Àr frÄga utan grÀnser. I början av april varnade Colombias kaffebönder för att rÄdande utegÄngsförbud hindrade dem frÄn att skörda Ärets bönor.

Colombia Àr vÀrldens tredje största exportör av kaffe och coronakrisen kan leda till sÄvÀl brist pÄ kaffe som högre pris.

För Colombias kaffebönder Àr det en annalkande katastrof.

MÄnga lever pÄ marginalen och en utebliven skörd kan leda till hunger och nöd för mÄnga familjer.

Situationen i Colombia kÀnns igen vÀrlden över. Nyligen varnade FN:s livsmedelsprogram WFP för att coronakrisen kan försÀtta 130 miljoner mÀnniskor i akut hungersnöd.

Det innebÀr en fördubbling av de mÀnniskor i vÀrlden som lider akut brist pÄ mat.

Systerorganisationen IFAD, att av FN:s fackorgan för livsmedels- och jordbrukssektorn, har ocksÄ varnat för att coronakrisen kan leda till en global matkris om vi inte alla stÄr upp till försvar för de som producerar vÄra livsmedel.

Det gÀller sÀrskilt de smÄskaliga bönder som producerar 50 procent av vÀrldens kaloriintag pÄ 30 procent av vÀrldens jordbrukbara mark.

FrÄn de tusentals bondekooperativ som We Effect arbetar med runt om i vÀrlden hör vi att priserna pÄ basmat, till exempel majs, ökat tiofaldigt pÄ en del platser.

I Kenya har kaffekvarnarna stannat. I Guatemala hotas nÀsta sÀsong av trÀdgÄrdsprodukter av brist pÄ importerat gödselmedel. I Vietnam har inköpen av rÄvaror frÄn smÄskaliga bönder nÀst intill upphört och bönderna stÄr utan inkomst.

Elizabeth Kwagala, bonde i Uganda och ledare för East Africa Farmers Association, berÀttar i mejl att hon kÀnner panik över situationen.

Äppelodlaren Frosina Georgievska i Nordmakedonien sĂ€ger att uppköparna frĂ„n huvudstaden slutat att komma till regionen.

Familjefadern José Fredy Henriquez i El Salvador har börjat ransonera maten i familjen pÄ grund av brist pÄ pengar och livsmedel.

Även Sveriges bönder och konsumenter drabbas av krisen. Konjunkturinstitutet spĂ„r att priserna pĂ„ frukt och grönsaker kan tredubblas i spĂ„ren av coronakrisen.

Och Àven om sÀsongsarbetare undantagits frÄn det tillfÀlliga inreseförbudet Àr trÀdgÄrdsodlare oroliga att de inte ska klara hela skörden i Är.

Vi behöver öka graden av trygg och hĂ„llbar livsmedelsförsörjning för alla. DĂ„ skapar vi större trygghet för mĂ€nniskor i Sverige – men ocksĂ„ i Filippinerna, i Mocambique och i Guatemala.

Ökad sjĂ€lvförsörjning bidrar ocksĂ„ till minskad global hunger, minskad fattigdom, ökad rĂ€ttvisa och en hĂ„llbar utveckling.

Sverige bör verka för ett jÀmstÀllt och hÄllbart jordbruk och en sÀker livsmedelsförsörjning i vÀrlden. 2019 gick knappt fem procent av Sveriges bistÄnd till jordbruk, och av detta gick endast sju procent till livsmedelsproduktion.

Vi bör redan nu blicka framÄt mot den vÀrld vi vill leva i efter coronakrisen och stÀlla oss frÄgan om vi kan göra mer Àn sÄ?

Svenska företag och livsmedelsproducenter mÄste ta sin del av ansvaret för den globala matsÀkerheten.

De bör samarbeta med civilsamhÀllet och politiken för att nÄ FN:s globala mÄl till 2030.

Det kan de göra genom hÄllbara investeringar och genom att inte samarbeta med producenter och leverantörer som bedriver storskalig exploatering av mark och naturresurser.

Svenska konsumenter bör vÀlja miljö- och rÀttvisemÀrkta produkter och stÀlla krav pÄ livsmedelsföretagen att granska sina leverantörer med hÀnsyn till hÄllbarhet, matsÀkerhet och mÀnskliga rÀttigheter.

Tillsammans kan vi alla verka för en vÀrld efter coronakrisen dÀr ingen ska behöva oroa sig för om det finns tillrÀckligt med mat för dagen.