Marknadshyror är inte lösningen på bostadsbristen

Strömsör, Skellefteå.

Strömsör, Skellefteå.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-05-08 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I skuggan av många andra politiska nyheter våren 2020 så glöms ofta januariöverenskommelsen bort. Oavsett kristider som hela världen befinner sig i nu så pågår en politik i Sverige och andra länder som har en ideologisk agenda. I Sverige är det bland annat förslaget om ändringar i lagen om anställningsskydd samt den tillsatta utredningen om marknadshyror som ganska säkert diskuteras i regeringskretsar. 

Mikael Bengtsson tar upp den svåra bostadsmarknaden i en ledare i Norran den 4 maj och menar att bostadsbristen öppnar för en svart marknad. Det kan vara så, men problemet löses definitivt inte med marknadshyror och den fria hyressättning som Mikael Bengtsson förespråkar. 

Byggföretagen tycker att det i dag är för dyrt att bygga till normalpris. Byggföretag och privata värdar har i dag liknande intressen. Många gånger helt utan socialt tänkande. I Västerbotten
visade det sig bland när en familj i Umeå plötsligt skulle betala 11 000 kronor i månaden för sin trea. Många familjer i samma område har fått hyrorna höjda med runt 45 procent.

Det allvarligaste med utredningen om marknadshyror som nu iscensätts är att Hyresgästförenings arbete över decennier sätts ur spel. Hur kan ett regeringsdirektiv, en ny sorts lagstiftning, plötsligt sätta tvärstopp för Hyresgästföreningens tillkämpade rätt som förhandlingsaktör när det gäller hyror? 

Om utredningen pekar i en positiv riktning för förslaget om marknadshyror kommer många
som bor i hyresrätt att få det knepigt med sin ekonomi.

Olov Wikström, Skellefteå