LĂ€nets konstnĂ€rer: Ӏr inget mindre Ă€n en katastrof”

Kulturhusdebatten fortsĂ€tter – vad kan ramverket fĂ„ för konsekvenser för verksamheterna? Mycket ljus har riktats mot VĂ€sterbottensteaterns förutsĂ€ttningar, nu Ă€r det konstens framtid som Ă€r i fokus. VĂ€sterbottens konstnĂ€rer uppmanar nu de ansvariga att tĂ€nka om i en debattartikel. ”Arrogans och total tondövhet har kulturhusbolaget visat”, skriver de.

Sara kulturhus har varit omdebatterat de senaste veckorna, en debatt som tagit stor plats i Norran. Allt startade med att personal som ska arbeta i Sara kulturhus kritiserade ramverket.

Sara kulturhus har varit omdebatterat de senaste veckorna, en debatt som tagit stor plats i Norran. Allt startade med att personal som ska arbeta i Sara kulturhus kritiserade ramverket.

Foto: Montage

SkellefteÄ2021-04-18 20:15

KRO, KonstnÀrernas Riksorganisation i VÀsterbotten kÀnner djup oro över utvecklingen i Sara kulturhus genom SkellefteÄ kulturhus AB:s riktlinjer för programplanering. Den visar mycket stora brister i kunskap om konstens förutsÀttningar och villkor, om konstens infrastruktur och om konstnÀrers/ teaterskapares villkor. Programplaneringen i sitt nuvarande skick mÄste betraktas som kulturfientlig.

Sara kulturhus skulle bli en sjudande plats med en mÄngfald av konst och teater, vara gnistrande och förargelsevÀckande, som Sara sjÀlv, enligt Sara LidmansÀllskapets vision.

SkellefteĂ„ konsthall och Museum Anna Nordlander har hittills disponerat tvĂ„ utstĂ€llningshallar pĂ„ NordanĂ„, vilket inneburit 2 x 12 mĂ„nader, alltsĂ„ 24 utstĂ€llningsmĂ„nader. I nya Sara kulturhus krymper utrymmet till en tredjedel. Fyra mĂ„nader var fĂ„r de tvĂ„ konstinstitutionerna i en och samma lokal. De resterande fyra mĂ„naderna pĂ„ Ă„ret har kulturbolaget reserverat för egna initiativ, fĂ€rdigproducerade utstĂ€llningar som förvĂ€ntas ge feta intĂ€kter. Antalet konstnĂ€rer som sĂ„ledes fĂ„r möjlighet att visa sin konst minskas till en tredjedel. Det hĂ€r Ă€r inget mindre Ă€n en katastrof. 

undefined
Just nu visas utstÀllningen "Lyssna!" pÄ SkellefteÄ konsthall.

SkellefteÄ konsthall och Museum Anna Nordlander har under decennier byggt sina varumÀrken genom att hÄlla konsten högt och erbjuda intressanta utstÀllningar av hög kvalité. Konsthallar och arrangörer av utstÀllningar ingÄr i den nationella infrastrukturen för konst med sin informella rangordning. Utan tvekan kommer de tvÄ institutionerna, som hittills rankats högt, att förlora sitt anseende, sin identitet och sin karaktÀr som hos bÄda Àr förknippat med nytÀnkande och mod. Genom den minimala utstÀllningstiden (fyra mÄnader) och genom att dela lokaler med annan verksamhet kommer trovÀrdigheten för verksamheterna och naturligtvis för Sara kulturhus att devalveras.

Även VĂ€sterbottensteaterns framtid stĂ„r pĂ„ spel. Arrogans och total tondövhet har kulturhusbolaget visat inför teaterns förutsĂ€ttningar och villkor för att producera teater.

Vi lever i en tid av stora förÀndringar; pandemi, klimatförÀndringar och hotet mot demokratin pÄ mÄnga hÄll i vÀrlden. Mer Àn nÄgonsin mÄste yttrandefriheten genom konsterna vÀrnas. Mer Àn nÄgonsin behöver vi konsterna som gestaltar och belyser de stora frÄgorna och de smÄ. Mer Àn nÄgonsin har medborgarna behov av att ta del av den konst som fÄr möjlighet att vÀxa och uttrycka sig fritt, som kan gnistra och vÀcka förargelse. I nulÀget Àr det mycket litet som gnistrar kring kulturhuset. Och förargelse, ja det Àr vÀl nÀrmast en vrede som nu riktas mot de ansvariga, frÄn lÀnets utövare och verksamma inom konst och kultur samt mÄnga medborgare.

Som det nu blev, mÄste Saras goda namn ses som gisslan och kulturverksamheterna som offer för den vinstmaximering som framgÄr av kulturhusbolagets programplanering.

FrĂ„n konstnĂ€rerna i VĂ€sterbotten sĂ€ger vi: Gör om och gör rĂ€tt!                                                                                                                                                                    

Fakta

Kulturhusdebatten

30 mars var det kommunfullmĂ€ktige, och dĂ€r skulle beslut tas kring ramverket för samverkan i Sara kulturhus. Verksamheterna VĂ€sterbottensteatern, Museum Anna Nordlander och SkellefteĂ„ konsthall reagerade dĂ„ i en skrivelse, dĂ€r de framförde omfattande kritik. 

Kritiken handlar bland annat om att kulturhusbolaget har utslagsröst, att VĂ€sterbottensteatern fĂ„r tillgĂ„ng till scenen 14 dagar innan premiĂ€r och bristande kommunikation, enligt personal pĂ„ verksamheterna. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!