Landslagsläger i sportkörning i Villvattnet

I helgen var den tidigare landslagsledaren Lotta Pålsson i Villvattnet för att träna ungdomar och parakuskar i sportkörning.

Saga Pettersson och hästen Mintus skulle ha tävlat på EM i sportkörning i höst men tävlingarna blev inställda. I helgen tränade ekipaget för den förra landslagsledaren Lotta Pålsson

Saga Pettersson och hästen Mintus skulle ha tävlat på EM i sportkörning i höst men tävlingarna blev inställda. I helgen tränade ekipaget för den förra landslagsledaren Lotta Pålsson

Foto: Carina Kvist

Sport2020-05-26 17:00

Efter några mil i Burträskskogarna så dyker det upp en skylt med texten ”Välkommen till Villvattnet” och precis därefter kommer en skylt och en påminnelse om att året 2017 var det femton år sedan Villvattskampen, den årliga tävlingen i sportkörning, drogs igång. Sedan dess har det tränats och tävlats på Storåkers hästarena som ligger alldeles i närheten av sjön. På grund av coronapandemin så är årets körtävlingar inställda. Det hindrar inte kuskarna från Västerbotten att träna. Denna helg ska den förra landslagsledaren Lotta Pålsson instruera deltagarna i sportkörning och i alla de tre momenten som ingår, dressyr, precision och maraton.

undefined
Västerbottens landslagskuskar. Saga Pettersson, Kicki Hällgren och Eva Lindström tillsammans med hästen Mintus.

En som är med på lägret är parakusken Kicki Hällgren som har med hennes dotter Tina Söderbergs häst Hot shot. Kicki satsar hårt på sportkörning och är tillsammans med Eva Lindström med i paralandslaget. Planen var att både Kicki och Eva skulle vara med på VM:et som skulle ha gått i Tyskland i höst. 2018 kom Kicki och Hot shot på en tredje plats i SM. Förra året tog ekipaget hem silvermedaljen i parakörning.

– Jag har ju siktat mot guld i år men eftersom SM:et är inställt så får vi satsa på nästa år i stället. Nu har vi ju turen att Lotta kommer hit för att träna oss norrlänningar, säger Kicki glatt.

På lägret deltar också ungdomarna Saga Pettersson som ingår i ungdomslandslaget och Isabell Tiger, Stina Viklund och Elvira Eklund som vill vara med och kriga om platser i landslaget. Saga är 12 år och om inte årets tävlingar hade blivit inställda, så skulle hon och hennes häst Mintus för första gången ha tävlat på EM i Frankrike.

– Det är tråkigt men det är bara att träna på. Jag känner mig nöjd med dagens träning, säger Saga och kör iväg mot stallet.

Nästa ekipage som ska in på dressyrbanan är Elvira Eklund och hennes häst Suzette även kallad Loppan.

– Vi jobbar för att Loppan ska vara avslappnad och i balans. Hon känns fin idag, säger Elvira med ett leende.

Lotta Pålsson är nöjd med de ekipage som deltar denna helg. Dessutom så gillar hon norrland och Villvattnet framför allt.

– Det är första gången jag är i Villvattnet. Det är en fantastisk anläggning. Det är en härlig stämning, kuskarna är positiva och engagerade. Det är verkligen kul att komma hit och hjälpa dessa duktiga kuskar, säger hon och går ut på dressyrbanan, för att ta in nästa ekipage som står på tur.

Kicki Hällgren och hästen Hot shot.
Kicki Hällgren och hästen Hot shot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!