Kulturhusdebatten: Vilka är dessa gräsrötter?

I debatten nämns kulturella gräsrötter, men vilka är dessa gräsrötter undrar skribenten.

I debatten nämns kulturella gräsrötter, men vilka är dessa gräsrötter undrar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-04-10 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Ända sedan beslutet att bygga Sara kulturhus fattades har det pågått en viktig diskussion om de kulturella gräsrötternas plats i huset", skriver socialdemokraterna Martin Hedqvist, Daniel Sjögren och Evelina Fahlesson i en debattartikel i Norran den 18 mars. 

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 30 mars var en av interpellationerna: "Om Sara kulturhus är de kulturella gräsrötternas plats?"

Men vem eller vilka går under beteckningen "kulturella gräsrötter"?

Undrande

Svar direkt

Kulturens gräsrötter utgörs av våra olika kulturföreningar och våra andra lokala kulturutövare. Det är dessa föreningar och människor som gör Skellefteå till en plats inte bara för kulturkonsumtion utan också för kulturellt skapande och deltagande. 

Våra gräsrötter samlas inom en rad olika kulturella uttryck: bland annat musik, berättande, slöjd, teater, konst och dans. För att Sara kulturhus ska bli det levande hus som vi alla vill ha måste gräsrötterna känna sig välkomna, både att vara där och att bidra med innehåll. 

Hur det ska gå till är en fråga för de olika verksamheterna. Vissa kanske ska bidra på kulturtrappan, vissa på några av scenerna, några kanske kan ordna utställningar och andra arrangera samtal i caféet. Vi ser fram emot det levande hus som Sara kommer att bli.

Daniel Sjögren (S), ordförande kulturnämnden