Kultur och demokrati ska gå hand i hand

Ickedemokratiska föreningar ska inte kunna få kommunala bidrag.

Vi vill satsa på och värna biblioteken. Men de ska främst vara läsfrämjare, inte minst för barn och unga, skriver bland andra Ramona Dolan (M), tf oppositionsråd i Skellefteå.

Vi vill satsa på och värna biblioteken. Men de ska främst vara läsfrämjare, inte minst för barn och unga, skriver bland andra Ramona Dolan (M), tf oppositionsråd i Skellefteå.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Debatt2021-02-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett år sedan initierade Moderaterna en kulturdebatt. Vi blev snabbt varse om att kulturpolitik är minerad mark.

Upplevelsen stärkte oss i vår uppfattning om att vi måste fördjupa vårt kulturpolitiska engagemang. Därför kan vi nu presentera ett eget kulturpolitiskt program.

Kultur är viktigt för alla. Moderaterna är tydliga med detta. Men vi är också tydliga med att vi vill prioritera offentligt finansierad kultur till barn och unga, till äldre och till människor med funktionsnedsättningar.

Återkommande i vår lokala kulturpolitik är att vi ska skapa förutsättningar för andra att utöva kultur.

Kommunens kulturkostym ska minska, övrig kultur ska växa. Därför vill vi utreda och uppmuntra alternativa driftformer inom kommunens kulturverksamhet. På så vis blir kulturen än mer fri, i stället för politiskt påverkad.

Så länge kulturen är kommunal måste den vara politiskt styrd. Annat vore märkligt.

Något som skiljer vårt förslag till kulturplan från den politiska majoritetens är den uttalade kampen mot extremism.

Kommunala kulturmedel ska inte gå till aktörer som inte står bakom demokratiska och rättsliga värderingar. Bidrag och nyttjandet av kommunala lokaler ska gå hand i hand med vår demokrati.

Därför föreslår vi att ickedemokratiska föreningar inte ska kunna få kommunala bidrag, till exempel de som inte harmoniserar med alla människors lika värde. Inte heller ska de kommunala kulturlokalerna kunna användas för att sprida uttryck som motverkar demokratiska värderingar eller som raserar samhällsordningen.

Till exempel ska inte replokaler kunna användas till att producera musik som uppviglar till kriminalitet.

Vi vill satsa på och värna biblioteken. Men vi är också tydliga med att biblioteken främst ska vara läsfrämjare, inte minst för barn och unga.  Annan verksamhet hos biblioteken ska reduceras till förmån för det viktiga läsandet.

Det är någonting som starkt hänger ihop med behovet av att stärka studieresultaten i Skellefteå.

Vår lokala kulturpolitik tar även ett särskilt omtag kring de nationella minoriteternas rätt att bevara sina språk och utöva sin kultur.

Kultur ska användas som ett verktyg för samhällsutveckling.

Kulturen ska inte vara otillgänglig, en kriminell fristad eller kravlös.