Klimatfrågan är stabilt i topp, dra nytta av det

Klimatfrågan är vår tids stora utmaning. Den är alltför viktig för att partipolitiseras eller lämnas åt individen.

71 procent av svenskarna upplever klimatförändringarna som mycket eller ganska oroande, skriver klimat- och miljödebattören Mattias Goldmann.

71 procent av svenskarna upplever klimatförändringarna som mycket eller ganska oroande, skriver klimat- och miljödebattören Mattias Goldmann.

Foto: Henrik Montgomery/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-07-25 14:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiken är turbulent.

Om ett år är det val.

Hur ska partierna profilera sig nationellt och lokalt?

Vad kan man räkna med för beslut och styrmedel?

När mycket annat svajar är klimatfrågan stabilt i topp.

Försakelse och ”skammande” har begränsat stöd. Det visar en ny opinionsmätning med fem slutsatser för oss alla.

- Klimatfrågan är en av vår tids absolut mest stabila frågor

71 procent av svenskarna upplever klimatförändringarna som mycket eller ganska oroande, enligt Demoskops nya mätning.

Det är exakt samma andel som för två år sedan. Skillnaden är en enda procentenhet jämför med 2018. Knappast någon annan fråga är lika stabil. Det pekar på att både partier och företag tryggar sin verksamhet genom att klimatprofilera den.

- Klimatförnekelsen är över

I sociala medier kan det ibland verka som att klimatförnekarna är en betydande kraft. Men i Sverige är det förbi. Andelen som tror att klimatförändringarna i huvudsak har naturliga orsaker ligger sedan flera år stabilt kring sju procent.

- Uppgivenheten är nära

Bara tolv procent att vi absolut eller troligen klarar av att begränsa den globala temperaturhöjningen till två grader, Parisavtalets mål.

Andelen som svarar ”nej, absolut inte” har nästan fördubblats, från nio procent i maj 2018 till 17 procent nu. 64 procent svarar ”nej, förmodligen inte.”

- Sveriges roll som föregångsland har starkt stöd

42 procent anser att Sverige ”absolut” kan göra skillnad, och 26 procent tror att vi ”kanske” kan.

Åsikten är stabil över tid med bara en procents skillnad sedan 2018. Det ger alla företag med klimatmål eller färdplaner för fossilfrihet ökad trygghet i att föregångslandsmetodiken har starkt stöd hos folket.

- Individuella val överbetonas

Ofta illustreras klimatfrågan med någon som skaffat elbil, slutat flyga eller inte längre äter kött. Men opinionsmätningen visar att de allra flesta inte gjort någon betydande livsstilsförändring för att minska sin klimatpåverkan.

På frågan ”Har du förändrat ditt liv för att minska dina utsläpp?” svarar endast sju procent ”ja, mycket”. Det är exakt samma andel som 2015. En femtedel har inte ändrat någonting alls.

Här finns en viktig signal. De klimatmål som samhället satt upp måste till stor del nås med hjälp av stärkta styrmedel för näringslivets omställning, inte med flyg- eller haloumiskam.

Klimatfrågan är vår tids stora utmaning. Den är alltför viktig för att partipolitiseras eller lämnas åt individen.

Nu vet vi också att oron för klimatförändringarna är stabil, att klimatförnekelse är en marginell företeelse, att vi ska hindra uppgivenheten från att fortsatt växa, att vi vill att Sverige ska ta en ledande roll i klimatarbetet och att vi lägger väl stort ansvar på individen.

Det ger en stark grund för ett förstärkt klimatarbete från politiken och näringslivet, nationellt och lokalt.

Utnyttja tillfället, flytta fram positionerna på klimatområdet.