Hur ska personalbristen i Skellefteå lösas

Skribenten undrar hur personalbristen i primärvården i Skellefteå ska lösas.

Skribenten undrar hur personalbristen i primärvården i Skellefteå ska lösas.

Foto: Lars Eriksson/Norran

Insändare2022-01-18 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till Norrans artikel lördag 8/1 gällande sköterskebristen på Skellefteå lasarett. 

Ordförande i Regionstyrelsen måste vakna upp, det är inte bara på Skellefteå lasarett som det är personalbrist. Vad gör regionstyrelsen åt den briserande bomben i Skellefteås primärvård som är första linjen dit befolkningen ska vända sig och svårigheterna växer i takt med att befolkningen ökar. Hur jobbar politiker och hälso-och sjukvårdsledningen för att få till en förändring så att primärvården klarar av uppdraget? Det är svårt att få ta i utbildad personal. Ett första steg kan ju vara att införa marknadsmässiga löner så att det åtminstone lockar någon att tänka på att jobba i sjukvården i Skellefteå. Skellefteå växer och med den också trycket på sjukvård, skolor etcetera. 

Vill ha framtidshopp

Svar direkt

Som insändarskribenten beskriver har vi en utmaning i bemanningssituationen i Skellefteå. Den är inte ny men på grund av pandemin är situationen än mer ansträngd. Detta problem delar vi med hela Sjukvårdssverige liksom många andra branscher i landet.  

Just personalförsörjning kommer att vara en av de främsta utmaningar som hela landet står inför de närmsta åren. Vi har under lång tid haft svårt att rekrytera till exempel specialistläkare inom primärvården i delar av vårt län, främst i våra glesare delar av länet. Trots att utmaningen i Skellefteå är stor så kan vi nu ta oss an den i en stad som växer och där befolkningsutvecklingen ser mycket positiv ut. När fler flyttar in ges möjlighet att bygga ut primärvården samtidigt som det redan nu byggs och investeras på Skellefteå lasarett.

Peter Olofsson (S), ordförande i regionstyrelsen