Förstår din oro — men Länstrafiken behöver inte skämmas

Det är inte lätt att kalla in bussar när behovet kräver det menar insändarskribenten.

Det är inte lätt att kalla in bussar när behovet kräver det menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-07-03 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren ”När ska busstrafiken kontrolleras” skriven av Veckopendlare i Norran 2020-06-27

Jag förstår din oro över kollektivtrafiken och hur den utförs i en tid av pandemi. Men – att Länstrafiken ska skämmas håller jag absolut inte med om.

Vi försöker bedriva kollektivtrafik i länet i en tid som saknar motstycke. Folkhälsomyndigheten avråder från att man ska åka kollektivtrafik där man inte kan boka sin plats. Länstrafiken har ingen bokning, så därför bör man alltså avstå från att åka med oss om man kan. Myndigheterna har sagt att vi ska göra vad vi kan för att undvika trängsel, men vad man menar med trängsel har inte förtydligats. Därför följer vi de beslut som fattats i Västerbotten, vilket innebär att vi sätter in fler fordon när ordinarie fordon är fullt. 

Att ha fler fordon i beredskap för att kunna sätta in dessa om behovet uppstår är väldigt svårt. Länstrafiken har under denna vår förlorat 50 procent av resenärerna i regiontrafiken. Vi ser nu efter att reserestriktionerna lättade, en ökning – men hur den ökningen kommer att ske, men var och vid vilka tillfällen är i detta läge omöjligt att förutse. 

De kompetenta trafikföretag vi har i länet gör vad de kan för att vara beredd, men tillgången till både fordon och förare är begränsade. Att ha fordon i beredskap kostar dessutom pengar. Med 50 procent av resenärerna borta har också 50 procent av våra intäkter försvunnit. I vårt län finansieras kollektivtrafiken av region Västerbotten och kommunerna tillsammans, vilket innebär att det är medel som ska finansiera vård, skola och omsorg som kommer också vara tvungna att täcka kostnaderna för kollektivtrafiken.

Så min uppmaning till alla är att undvika att åka om du absolut inte måste, så att de som behöver ta sig till exempelvis arbete och vård kan göra det utan att uppleva trängsel. 

När pandemin är över och vi alla kan resa och känna oss trygga hälsar jag alla hjärtligt välkomna ombord.

Harriet Söder