Förskolebygget – stan växer på barnens bekostnad

Skellefteås tillväxt måste ske utifrån ett barnperspektiv. Kommunen kan inte kompromissa bort en hållbar arbetsmiljö för barn, unga och skolanställda.

Norrhammarskolans idrotts- och isplan kommer att försvinna när kommunen ska bygga en förskola på platsen.

Norrhammarskolans idrotts- och isplan kommer att försvinna när kommunen ska bygga en förskola på platsen.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2021-04-21 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en artikel i Norran den 19 mars blir det tydligt att kommunen struntar i allt detta när de avser att bebygga Norrhammarskolans idrottsplan med en förskola. Bristen på kommunikationen mellan skolkontoret och samhällsbyggnadskontoret blir uppenbar i artikeln.

Lokalisering av förskolan på Norrhammarskolans idrottsplats menarkommunen kan spara tid och pengar, då en tidigare ritning kan återanvändas. Det finns andra lämpligare markområden att bygga förskolan på. I stället för att presentera byggplanerna som det enda möjliga alternativet borde kommunen göra sitt jobb, samarbeta och uttömma alla lokaliseringsalternativ. Barnens bästa bör vara vägledande för valet.

Bristen på hållbart tänkande och ekonomiskt ansvarstagande är slående. För ungefär tio år sedan revs det svårt fuktskadade lågstadiet på Norrhammarskolan. Nu vill kommunen bygga en förskola på samma fuktiga mark. Norrhammarskolans elevunderlag beräknas öka. Är det möjligt att bebygga markområdet behövs det för att tillgodose skolans behov av undervisningslokaler. Aspekter som trafikmiljö, inne- och utemiljöer samt parkeringsmöjligheter måste också beaktas vid valet av lokalisering av en förskola. 

Förskolans behov av lekyta ska tillgodoses genom att hägna in en stor del av idrottsplanen, en lekyta som kommer att ligga i varmt söderläge utan skugga. Ytan som i dag används vid för bland annat idrottsundervisning minskar. Lektionstid riskerar att tas i anspråk för transport till andra idrottsplaner. Ytan utgör också en mötesplats för boende på Norrböle. Här kan barn, familjer och ungdomar mötas för att umgås och aktivera sig tillsammans. Norrböle är en stadsdel med olika boendeformer som genererar barn och ungdomar från olika bakgrunder. Kommunen borde värna om utrymmen som bjuder in till samvaro och integration utanför hemmen.

Trafiken längs Klockarbergsvägen har stadigt ökat. År 2019 passerade 10 797 bilar per dygn, ofta utryckningsfordon, längs vägen som har få och felplacerade övergångsställen. Att oreflekterat anlägga en förskola till 120 barn i området, vilket genererar mer daglig trafik, utan att planera för den ökade trafiken detta medför är direkt oansvarigt.

Lokaliseringen blir ett dyrköpt och onödigt misstag på bekostnad av barnens hälsa, trafiksäkerhet, skolgång och arbetsmiljö. Oron att denna "quick fix" resulterar i en sjuk byggnad och en ohälsosam arbetsmiljö för förskolebarnen och personal samt att en värdefull undervisningsyta för skolan går förlorad är stor bland oss föräldrar på Norrböle.

Kommunen måste ändra lokaliseringen av förskolan och prioritera planering för barnens bästa, oavsett växtvärk. Ingen vill flytta till en stad där barnen prioriteras bort.

Helena Byberg och Anna Renström i samarbete med andra föräldrar på Norrböle