Fimpar vid Baldergymnasiet – skärpning skolledningen

Håll Sverige rent sas det redan på 1980-talet. Att Balderskolan än i dag verkar strunta i detta känns för mig otroligt nonchalant och rent ut sagt dumt.

Skribenten tycker det är bedrövligt med fimparna vid Balderskolan.

Skribenten tycker det är bedrövligt med fimparna vid Balderskolan.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Insändare2021-06-12 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att förbjuda rökning på skolgården och samtidigt låta rökningen pågå strax utanför gården är bedrövligt. Och till råga på allt inte hantera problemet med att det slängs fimpar på gatan. Var går gränserna för vad skolan ska lära ut till eleverna? Släng inte skräpet på vår mark, släng på grannens. 

Feltänkt och bedrövligt tycker undertecknad. Skärpning skolledningen.

Städtanten

Svar direkt

Jag håller med insändarskribenten att det ser trist ut intill Baldergymnasiet på grund av cigarettfimparna. Förbudet mot rökning på skolgårdar är nationellt och lagstyrt via tobakslagen. Området utanför skolan är allmän plats. Där är rökning tillåten. 

Men Baldergymnasiet har naturliga stråk för in- och utpassering. Denna "vanliga väg" är att via skolans huvudingång lämna skolområdet söderut och hamna på gång- och cykelvägen på Nygatan. Jag misstänker att det är det området som insändarskribenten huvudsakligen syftar på. Men utifrån tobakslagen är det inte möjligt att sätta upp anvisningar om var det är tillåtet att röka eller placera ut askkoppar inne på skolans område.

Baldergymnasiets skolledning har haft tankar på att placera askkoppskärl utanför skolområdet. Gör vi det betraktas det som om vi hänvisar till ett rökområde och bryter mot lagen. Men vi för kontinuerliga samtal med eleverna om riskerna med att använda tobak och förbudet gällande rökning på skolgården. I undervisningen finns också miljötänk och nedskräpning med. 

Alla behöver vi vara förebilder och ha civilkurage för att vara fostrande så ungdomarna förstår vikten av att kunna hålla Sverige och vår kommun ren. En möjlig åtgärd som jag ser i dagsläget är att vi oftare få hjälp med städningen kring Baldergymnasiet för att slippa alla de trista cigarettfimparna som finns i anslutning till skolan.

Erik Burstrand, avdelningschef, gymnasiet Skellefteå kommun