Annonssamarbete med Röda Korset

”Det frivilliga engagemanget lever!”

Redan i ett tidigt skede kom Röda Korsets inköpshjälp i Skellefteå igång. Responsen har varit stor – både från äldre i riskgrupp för corona som behöver hjälp, och människor som vill bli volontärer. ”Man får känna att man gjorde någon nytta för dagen”, säger Therese Bergsten, en av de över 300 frivilliga.

Gurli Holmgren tar emot varor från volontären Annika Nyberg. Volontärerna leverar maten, men hjälper inte till att packa upp, allt för att arbetet ska vara så säkert som möjligt.

Gurli Holmgren tar emot varor från volontären Annika Nyberg. Volontärerna leverar maten, men hjälper inte till att packa upp, allt för att arbetet ska vara så säkert som möjligt.

Foto:

Native2020-07-07 14:46
Detta är ett annonssamarbete.

– Det har varit helt perfekt och det har gått så bra. Jag är annars självgående, men nu ska man ju inte vara ute. Med Röda Korsets hjälp slipper jag vara ute och köra. Och så handlar jag kanske lite mindre också, det blir inget mellan raderna, säger Gurli Holmgren, 84 år, med ett litet skratt. 

Gurli är en av de Skellefteåbor i riskgrupp för corona som tagit del av Röda Korsets inköpshjälp under våren.

Initiativet till inköpshjälpen kom via två enskilda personer som tidigt startade Facebookgruppen Skellefteå volontärspatrull i tider av corona. Hundratals frivilliga sökte sig till gruppen för att hjälpa äldre med matinköp. 

– Vi insåg snabbt att de skulle få svårt att samordna insatsen och tog kontakt med dem. Röda Korset är bra på samordning och att hålla i trådarna vid de hjälpinsatser som behövs i stunder av kris. Det är Röda Korsets uppdrag över hela världen, berättar Alexandra Sundberg som är verksamhetschef vid Röda Korset i Skellefteå.

Som mest har över 300 frivilliga ställt upp inom Röda Korsets inköpshjälp från den 17 mars och framåt. Hur många som tagit emot hjälp är svårt att beräkna exakt. Direkt via hjälptelefonen har drygt 600 inköpsärenden förmedlats. Utöver det har ett 60-tal personer en fast volontär som de kan ringa till direkt utan att första kontakta Röda Korsets hjälptelefon. 

– Vi ser att vi i snitt hjälpt varje enskilt ärende var tionde dag, så det skulle innebära att vi minst kan dubblera antalet hjälptillfällen. Nästan lika många är de som bara velat prata en stund, lätta sin oro och få veta att de inte är ensamma, säger Alexandra Sundberg.

undefined
Therese Bergsten och Annika Nyberg är volontärer i Röda Korsets inköpshjälp till människor i riskgrupp för corona.

Vad betyder det för Röda Korset att så många frivilliga ställt upp?

– Framför allt att vi ser med all önskvärd tydlighet att det frivilliga engagemanget lever. Det finns en absolut önskan och vilja från många att hjälpa till och ställa upp. Men man kanske inte vill göra det på det klassiska sättet genom att gå med i en förening. Det kanske är mer de här kortare och intensiva perioderna, säger Alexandra och fortsätter:

– Och det är helt okej – då blir det vårt ansvar som ideell förening att ställa om. Det här har varit ett väldigt bra sätt att testa att jobba på det viset.

”Det är riktigt kul”

Therese Bergsten är en av volontärerna som sedan starten i mars använt sin fritid till att hjälpa människor.

– Jag tycker att man ska hjälpa när man kan. Och det är riktigt kul att vara volontär, man får träffa olika människor och faktiskt känna att man gjorde någon nytta för dagen, säger Therese Bergsten.

Kommer du att fortsätta?

– Ja, så länge det behövs och jag är frisk. Jag tycker att fler ska testa det, det är inte så jobbigt som man kanske tror till att börja med. Man får som den där feedbacken direkt, när man pratar med dem i telefon och när man kommer med matvarorna, säger Therese.

undefined
Gurli Holmgren tar emot varor från volontären Annika Nyberg. Volontärerna leverar maten, men hjälper inte till att packa upp, allt för att arbetet ska vara så säkert som möjligt.

Röda Korset ger trygghet

Arbetet med inköpshjälpen har varit i ständig förändring. Röda Korset i Skellefteå öppnade hjälptelefonen, gick ut med att numret fanns och började därefter att bygga organisationen. 

– Just då behövde tjänsten komma igång direkt, säger Alexandra Sundberg vars uppdrag bland annat är den centrala samordningen, att hålla kontakten med kommunen och att rekrytera frivilliga. 

Numret ger den som behöver hjälp en trygghet i att veta vem som tar emot samtalet. Röda Korset har ett upparbetat system med stöd till de som frivilligt ställer upp som volontärer. Det handlar bland annat om försäkringar och sådana bitar. I slutändan borgar hjälp under Röda Korsets flagg för trygghet, såväl för den som blir hjälpt som den som hjälper.

– För oss är det viktigt att allt sker på rätt sätt. För det är ju ganska utsatta grupper som man som volontär hjälper. De får skriva på en överenskommelse med oss om etiska riktlinjer, tystnadsplikt och så vidare. De som är frivilliga får utbildning eller i alla fall en grund att stå på. 

Röda Korset har snickrat på samordningen allt eftersom. De har fått hjälp av samarbetspartners med transporter och flera av matvarubutikerna i Skellefteå har hjälpt till och kommit på smarta betalningslösningar.

– Ibland har det snurrat på så fort att man knappt har hunnit tänka efter. Men när man tittar på vad Röda Korset har gjort sedan den 12 mars när vi kom igång med det här så är det helt otroligt! 

undefined
Gurli passar på att prata en stund med volontärerna när de kommer förbi.

Vad skulle du vilja säga till volontärerna?

– Alla dessa människor som tagit av sin tid, lagt sig själva åt sidan och hjälpt någon annan vill jag säga ett stort och varmt tack till! De har verkligen gett mig energi under den här våren. Jag hoppas att alla som hjälpt till känner stolthet och vilja att fortsätta engagera sig, säger Alexandra.

Det frivilliga engagemanget behövs fortfarande och kommer att behövas än mer framöver, även efter coronapandemin lagt sig, menar Alexandra Sundberg.

– Det finns många sociala behov i samhället hela tiden och de kommer inte att bli färre. Många kommer att dras med konsekvenserna av den här tiden som har varit, ekonomiskt och socialt. Röda Korset har ett viktigt uppdrag i fortsättningen och därmed har även de frivilliga en viktig roll att fylla, säger hon.

Mer info

Röda Korsets inköpshjälp i Skellefteå

Samordningsnummer: 073-82 57 112

Hur det går till: Du som tillhör en riskgrupp för coronaviruset kan ringa till numret ovan. Telefonen bemannas av frivilliga inom Röda Korset. Den som tar emot samtalet förmedlar vidare kontakt till en frivillig.

Mer info och om du vill bli volontär: https://kommun.redcross.se/skelleftea/vart-arbete/hjalp-i-coronatider/

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.