Bygg vårt nya resecentrum i klassisk stil

Rivningsvågorna i kommunen har redan berövat framtida generationer på viktiga pusselbitar i vår egen lokala kultur, historia och identitet

Inte  ytterligare en fyrkantig låda i skellefteå.

Inte ytterligare en fyrkantig låda i skellefteå.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2020-08-07 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av de mest intressanta byggprojekt som planeras just nu är det nya resecentrumet i Skellefteå. Vi arbetar för att resecentrumet ska få den gestaltning som porten till kommunen förtjänar – och inte ytterligare en fyrkantig låda.

Filosofiska ideal har historiskt betraktat skönhet som ett objektivt värde, något som ger oss en känsla av välbehövlig uppfyllelse. Skönhetsidealet var under lång tid dominerande inom arkitekturen. Den klassiska arkitekturen gav oss miljöer som visade sig viktiga för vårt välmående och vårt välbefinnande.

Vi trivs nämligen bättre i de vackra miljöer som den klassiska arkitekturen erbjuder. En undersökning på ämnet (Yougov/Adam Architecture, 2013) visade att hela 77 procent av de tillfrågade föredrog just klassisk arkitektur framför den modernistiska.

Trots det kommer dagens arkitektoniska stilideal ur en tradition där vikten av just skönhet och tilltalande estetik rensats bort. I Skellefteå har 1900-talets olika rivningsvågor dessutom låtit den befintliga vackra, klassiska arkitekturen demoleras till förmån för fyrkantig modernistisk arkitektur.

Bland de historiska exemplen kan det vackra gamla stadshuset från 1862 nämnas, som revs på 1950-talet. Idag huserar kommunen som bekant istället i "Brinken", som gavs plats när anrika Kv Korpen och Nordstjärnan revs.

Vi tänker inte låta det framtida resecentrumet bli ett av dem. Hur det kommer att utformas återstår att se, men redan idag förespråkar kommunens projektledare att det åtminstone ska föranleda borttagning av det gamla stationshuset.

Vi vill att planeringen av det nya resecentrumets gestaltning ska ske med utgångspunkt i vad medborgarna föredrar. Vi tror att ny arkitektur är som bäst när den knyter an till den byggnadstradition, kultur och estetik som människor känner sig hemma i. Med ett resecentrum utformad i klassisk stil kan dessutom det gamla stationshuset passa in utan att tas bort.

Rivningsvågorna i kommunen har redan berövat framtida generationer på viktiga pusselbitar i vår egen lokala kultur, historia och identitet. Viktiga skönhets- och kulturvärden har därmed gått oåterkalleligt förlorade. Låt oss bryta den kulturfientliga trenden genom att bygga mer i enlighet med vad människor föredrar, på sätt som tar hänsyn till skönhet, kultur och folkligt inflytande.