Höghus i stan – men inga byggen i ytterområdena

Det byggs många bostäder i stan, men inte i ytterområdena menar skribenten.

Det byggs många bostäder i stan, men inte i ytterområdena menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-11-04 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå Kommun bygger höghus i stan och på Sörböle, men inga nya bostäder i ytterområden. Det finns en stor efterfrågan på bostäder i Skelleftehamn, Byske, Kåge och andra orter – men där byggs ingenting.

Alla som bor i ytterområden betalar också skatt, men vad får vi för dessa pengar?

Ulla Olofsson, Skelleftehamn

Svar direkt

Skellefteå kommun vill växa med ökande befolkning och sysselsättning. Det förutsätter i sin tur att det skapas fler bostäder. Bostäder byggs av olika privata byggherrar och av allmännyttan, kommunens bostadsbolag Skebo. För samtliga byggherrar krävs att de kan finansiera byggandet och därefter kunna driva ägande och förvaltning. Även Skebo måste till skillnad mot tidigare visa full lönsamhet för varje enskilt byggprojekt.

Skellefteå kommun har tagit fram byggrätter med planer, tomter och teknisk försörjning i alla kommunens tätorter och i ett stort antal byar. Dessa etableringsmöjligheter erbjuds fritt på marknadsmässiga villkor. Det finns alltså mycket goda fysiska möjligheter att bygga i ytterområdena. Det som främst hindrar bostadsbyggande på mindre platser är svårigheten att låna nödvändiga belopp för uppförandet. Vilket i sin tur beror på att byggkostnaden samt hyresnivåer och marknadsvärden inte är i paritet. Hyrorna och marknadsvärden i centralare lägen är betydligt högre vilket förbättrar lönsamhet och säkerhet både för byggherre och kreditgivare.

Nu ökar bostadsefterfrågan kraftigt i Skellefteå kommun och samtidigt blir då förutsättningarna bättre för olika byggprojekt. Därför planeras för närvarande nya bostadsprojekt i både Kåge och Skelleftehamn.

Lars Hedqvist, planeringschef, Skellefteå kommun