Bosparande ger unga hopp om ett eget hem

Stöd till bosparande och startlån till unga vore ett steg ur den förlamning som bostadspolitiken drabbats av under lång tid.

Unga vuxna behöver få tillbaka hoppet om ett eget hem.

Unga vuxna behöver få tillbaka hoppet om ett eget hem.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2020-11-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt en ny Sifo-undersökning skulle ett stöd till bosparande få fler unga att spara till en framtida bostad. Det är hög tid för den S-ledda regeringen att införa reformer som ger unga tillbaka hoppet om ett eget hem.

En hel generation håller på att stängas ute från bostadsmarknaden. Vuxenliv sätts på vänt och studie- och jobbplaner skrotas när unga vuxna tvingas bo kvar hemma eller i dyra, otrygga andrahandsboenden.

Även i Skellefteå ser vi enligt Boverket en obalans på bostadsmarknaden som drabbar unga.

Situationen har förvärrats av coronakrisen, som kastat ut allt fler unga vuxna i arbetslöshet.

Paradoxalt nog ser vi samtidigt en välmående bostadsmarknad för dem som redan är etablerade och passar på att köpa en större bostad under krisen. Det är välkommet men det löser inte det stora bostadsproblemet.

En sådan åtgärd vore att införa ett statligt stöd till bosparande.

För att få en bild av hur ett sådant förslag skulle påverka unga vuxna har HSB låtit Sifo fråga 1 000 svenskar under 30 år om vad de anser om stöd till bosparande.

Resultatet visar att det finns en stor potential: Av dem som inte sparar alls skulle var fjärde börja bospara om det var avdragsgillt. Av de som redan sparar uppger sex av tio att de skulle spara mer med ett skattesubventionerat system.

I genomsnitt skulle de spara cirka 1 500 kronor mer varje månad.

Det ska jämföras med att de i dag sparar i snitt cirka 2 000 kronor i månaden. Ett statligt stöd skulle alltså hjälpa många unga att spara ihop till den nödvändiga kontantinsatsen på betydligt kortare tid än i dag.

Naturligtvis behövs det en palett av åtgärder för att hjälpa unga in på bostadsmarknaden. Till exempel bör det senaste amorteringskravet slopas helt och ett statligt startlån till den första bostaden införas.

Ett startlån skulle i praktiken ersätta det gamla bolånetaket med ett som är mer anpassat efter ungas situation.

Beräkningar som konsultföretaget WSP gjorde 2019 visar att ett statligt startlån kortar tiden det tar att spara ihop till en insats dramatiskt. Från tio till knappt tre år.

Nya lösningar som stöd till bosparande och startlån till unga vore ett steg ur den förlamning som bostadspolitiken har drabbats av under lång tid.

Dessutom är det populära förslag, som ofta förs fram av flera olika riksdagspartier – och av bostadsminister Per Bolund (MP) själv.

Våra unga vänta behöver få tillbaka hoppet om ett eget hem.