Att ha öppet två dagar i veckan det räcker inte

Biblioteket är en samlingsplats, en möjlighet att låna datorer, kopiera, släktforska, läsa tidningar och umgås.

Ett öppet bibliotek med en bibliotekarie man känner är en viktig förutsättning för att ge barnen en väg in i bokens värld, skriver Anette Jansson, ordförande Lövångerbygdens utveckling.

Ett öppet bibliotek med en bibliotekarie man känner är en viktig förutsättning för att ge barnen en väg in i bokens värld, skriver Anette Jansson, ordförande Lövångerbygdens utveckling.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Debatt2021-03-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ännu en gång har det tullats på öppettiderna på Lövångers bibliotek.

Nu är vi nere på två dagar i veckan. Det är för lite.

Ett bibliotek är mycket mer än en plats att låna böcker på. Det är en samlingsplats, en möjlighet att låna datorer, kopiera, släktforska, läsa tidningar och umgås. Biblioteken fyller en viktig social funktion.

Vi behöver tillgängliga bibliotek för att kunna säkerställa att lusten att läsa och forska hos barn och skolungdomar inte försvinner. Ett bibliotek med en bibliotekarie man känner är en förutsättning för att ge barnen en väg in i bokens värld.

I och med neddragningar påverkas skolelever negativt. De får mindre tid att besöka biblioteket. Aktiviteter som teater för förskolebarn, föreläsningar och informationsmöten blir lidande.

Meröppet är ett bra komplement för den som bara vill låna böcker. Men det uppväger inte att man drar ner på öppettiderna.

Eleverna får inte ha meröppetkort. De är därför beroende av att få sällskap till biblioteket av någon lärare eller annan vuxen. Deras möjligheter att utnyttja biblioteket minskar drastiskt.

Att lära känna sin bibliotekarie är också viktigt, till exempel när det gäller att få tips om nya böcker. Det kan man få om bibliotekarien och låntagaren lärt känna varandra och bibliotekarien vet vilken sorts böcker hen brukar läsa.

Att dra ner på öppettider är en dålig lösning.

Asylsökande kan heller inte utnyttja meröppet. Många av dem har biblioteket som en naturlig plats att gå till. På en liten ort som Lövånger är biblioteket ett ställe där man kan bekanta sig med andra.

Integrationen påverkas positivt för de asylsökande när de kan besöka biblioteket. Det är viktigt eftersom det finns asylboende i Lövånger. De asylsökande är beroende av biblioteket.

Tittar man på statistiken över biblioteken i Skellefteå så talar siffrorna för Lövånger sitt tydliga språk utifrån befolkning.

Biblioteket är välbesökt och har god utlåning. Därmed borde en neddragning innebära en stor risk för vikande siffror och långsiktigt kanske även ett mindre intresse för denna viktiga samhällsservice.

Den service som kommunen tillhandahåller ska gälla hela kommunen. Vi har inga krav på att vårt bibliotek ska vara öppet sju dagar i veckan. Men vi har drabbats av att gå från fyra till två öppetdagar i veckan på några år. Det är ingenting som vi kan acceptera.

Det får inte bli en fråga om att det är var i kommunen man bor som styr att man på ett rimligt sätt ska kunna ta del av de möjligheter som biblioteken erbjuder.

Gör om, gör rätt och ge oss tre öppetdagar igen.