Ansvarslöst att inte prioritera vården

Alla partier utom Sverigedemokraterna väljer att även under pandemi prioritera kultur och regional utveckling.

Vården behöver en större ram för att kunna hantera coronapandemin.

Vården behöver en större ram för att kunna hantera coronapandemin.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Debatt2020-07-06 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vården måste få kosta.

Region Västerbotten behöver vara en god arbetsgivare.

Vårdpersonalen gick på knäna redan innan coronapandemin. Det som tidigare var ett dolt bekymmer, som främst vårdpersonalen kände av i sin vardag, blev synligt i samband med covid-utbrottet.

För en tid sedan debatterade regionfullmäktige budgeten.

Övriga partier lägger cirka 60 miljoner kronor mindre på vården än vad Sverigedemokraterna gör.

Vårdförbundet, Ledarna, Kommunal, Läkarföreningen, Vision och SACO har med all önskvärd tydlighet problematiserat besparingarna inom sjukvården. Ändå genomför övriga partier dessa.

Begreppet ”sjuklövern” känns kanske aningen föråldrat. Men det är min uppfattning att det väl beskriver övriga partier, som tillsammans och i enighet prioriterar att lägga mer medel på kultur och regional utveckling i stället för vård.

Övriga partiers bortprioritering av vården är särskilt ansvarslös under pågående coronapandemi.

Vi sverigedemokrater har varit väldigt tydliga med att vi tagit höjd i vårt budgetförslag. Omställningsplanen för en hållbar ekonomi kommer knappast att ha fullgod hemtagningseffekt.

Vården behöver en större ram för att kunna hantera coronapandemin och för att tryggt kunna ställa om till ordinarie verksamhet efteråt.

Vi sverigedemokrater satsar också på att säkerställa att våra småföretag får bättre förutsättningar att överleva pandemin.

Detta i stället för besynnerliga projekt som ska ”stärka Västerbottens attraktivitet”.

Det är synnerligen oroande att sjuklövern inte förstår vitsen med att begränsa offentligt finansierad kultur och regional utveckling i en tid när man enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör begränsa resor och möten.

Alla partier utom SD väljer att även under pandemin prioritera kultur och regional utveckling.

Faktum är emellertid att pengarna behövs bättre på andra håll. Övriga partier väljer att prioritera kultur, regional utveckling, administration och förtroendemannaorganisation före vård och vårdpersonal.

Det är min förhoppning att ”sjuklövern” byter kurs och väljer att prioritera vården i större omfattning. Samtidigt som man tillåter ytterligare vårdsatsningar i enlighet med Sverigedemokraternas viljeinriktning.

Vård och vårdpersonal måste få kosta.