Anpassa strandskyddet efter lokala förutsättningar

Makten över strandskyddet behöver förflyttas närmare människors vardag, till kommunerna.

Dagens regelverk tar inte hänsyn till de olika förutsättningar som kan finnas i exempelvis Stockholms skärgård jämfört med Norrlands inland, skriver Madelaine Jakobsson, (C), kommunstyrelsens ordförande i Nordmalings kommun.

Dagens regelverk tar inte hänsyn till de olika förutsättningar som kan finnas i exempelvis Stockholms skärgård jämfört med Norrlands inland, skriver Madelaine Jakobsson, (C), kommunstyrelsens ordförande i Nordmalings kommun.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt2021-05-13 12:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att skydda våra stränder och vattendrag är en självklar del i en ansvarsfull politik.

Men dagens regelverk är alldeles för stelbent, alldeles för allomfattande och tar heller inte hänsyn till de olika förutsättningar som kan finnas i exempelvis Stockholms skärgård jämfört med Norrlands inland.

Intresset för att bo och leva på landsbygden ökar stadigt. Men för att det ska vara möjligt behöver det finnas förutsättningar för att skapa fler boenden och utveckla näringsverksamheter.

Landsbygden behöver betraktas som en tillgång för att kunna tillvarata framtida möjligheter till hållbar tillväxt, och för att möta de utmaningar som följer av klimatförändringarna och behovet av att ställa om till en mer cirkulär och fossilfri ekonomi.

Ett reformerat strandskydd är ett viktigt steg i det bredare arbetet.

Den statliga utredning kring strandskyddslagen, som blev klar i december 2020, föreslår att det ska bli lättare och enklare att bygga i strandnära områden. I praktiken rör detta i första hand den svenska landsbygden.

Där har nuvarande strandskyddsregler inneburit en alltför kraftig begränsning i att bland annat kunna bygga nya bostäder och komplementbyggnader samt att kunna utveckla näringsverksamheter som bidrar till den lokala tillväxten och sysselsättningen.

Centerpartiet står bakom den grundläggande tanken med ett strandskydd för att värna och skydda naturområden av särskild betydelse för växt- och djurlivet, samt den allemansrättsliga tillgången till stränder. Förslagen i utredningen bevarar detta, samtidigt som man reformerar strandskyddsregelverket till att bli mer transparent, dynamiskt och legitimt.

Framför allt är det positivt att utredningen betonar det lokala inflytandet. Makten över strandskyddet behöver förflyttas närmare människors vardag, till kommunerna.

Vi tror att det är möjligt att skapa en positiv utveckling i hela landet samtidigt som känsliga stränder skyddas och goda livsvillkor för djur och växter bevaras.

Centerpartiet kommer kämpa för att propositionen, som ska läggas fram efter sommaren, ska baseras på utredningens mål och intentioner så att vi äntligen kan ta ett första steg mot ett strandskyddsregelverk som kan skapa tillväxt och utveckling i hela landet. Detta samtidigt som vi värnar viktiga naturvärden.