Allemansrätten borde ge mig rätt att gå vid skidspåren

Att de flesta bostadsområden har närhet till naturen är en av de mest positiva egenskaper Skellefteå har, dessutom bidrar detta till stans höga kvalitet.

Skribenten förstår inte varför kommunen förbjuder gående i den pistade delen bredvid skipspåren.

Skribenten förstår inte varför kommunen förbjuder gående i den pistade delen bredvid skipspåren.

Foto: Christensen, Marte

Insändare2021-02-17 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men kommunen meddelar att det är förbjudet att gå och promenera efter de fem meter breda och hårt packade område där det går skidspår, bland annat Sjungande dalen och Moröhöjden. Detta på grund av risken för sand och olyckor. 

Det är klart att man inte ska gå i själva skidspåret, men den övriga delen av den pistade ytan är perfekt för gående med eller utan stavar. Många har inte möjlighet att åka skidor, speciellt äldre, men de behöver ändock närhet till naturen och stillheten – utan kontakt med biltrafik och dess oljud. Dessutom gäller väl allemansrätten här. 

Härmed önskas ett tillrättaläggande från kommunens ansvariga.

L Henric

Svar direkt

Vikten av närhet till naturen och stillheten som skogen erbjuder är viktig för alla åldrar, oavsett om man kan eller vill åka skidor. Det är också anledningen till att kommunen tillhandahåller vinterpromenaden på Vitbergsområdet, hundpromenaden på Sjungande dalen och södra och norra sidan promenadstråk utefter Skellefteälven, från Lejonströmsbron upp mot Mobackendammen. Det är också tillåtet att promenera längs skoterleder. 

Kommunfullmäktige i Skellefteå har dock i de lokala ordningsföreskrifterna fattat beslut att löpning och promenader är förbjudet i anlagda skidspår. Det gäller både ytan för skate och de klassiska skidspåren. Anledningen är såväl skaderisker som det faktum att spåren kan förstöras.

Efter dialog med Naturvårdsverket kring tolkningen av Allemansrätten svarade de att allemansrätten ger oss alla möjlighet att fritt färdas i naturen, under förutsättningen att vi inte stör och förstör. I grunden handlar allemansrätten om att visa hänsyn gentemot, markägare, andra som vistas i naturen och naturen i sig (djur- och växtliv). När det kommer till skidspår är det inte förenligt med allemansrätten att trampa sönder skidspår. Kommunen har därför rätt att förbjuda människor att gå i skidspåren genom att fatta beslut om lokala ordningsföreskrifter enligt ordningslagen.

Fortsätt gärna att promenera i skogen vintertid, men gör det på de områden som är avsedda för promenad och inte för skidåkning.

Hans Pettersson, avdelningschef, kultur- och fritidskontoret, Skellefteå kommun