Äldreomsorgen är inget ”enkelt jobb”

Att förstå och kunna göra sig förstådd är en förutsättning för god vård och omsorg.

Problemen med språkförbistringar inom äldreomsorgen är stora.

Problemen med språkförbistringar inom äldreomsorgen är stora.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2020-10-07 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Svenska språket – A och O inom äldreomsorgen”.

Det var rubriken på fackförbundet Kommunals nya rapport.

Den visar att problemen med språkförbistringar inom äldreomsorgen är stora.

Att personal kan förstå och göra sig förstådd är en förutsättning för att alla som behöver vård och omsorg ska kunna känna sig trygga i sin vardag och få sina behov tillgodosedda.

Detta gäller inte minst dem som drabbats av demenssjukdom eller nedsatt hörsel.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har pekat ut dåliga kunskaper i svenska hos hemtjänstpersonal som ett riskområde som kan leda till kvalitetsproblem, felaktigt utförd omsorg och i värsta fall rena vårdskador.

Alltför stora språkförbistringar resulterar ofta i merarbete.

Kärnan till problemet med de bristande språkkunskaperna hos personalen inom vård och omsorg är att många chefer, även i Skellefteå, felaktigt betraktat omsorgen av våra äldre som ett ”enkelt jobb” där framförallt nyanlända fått möjlighet att lära sig språket.

Det tycks ofta vara viktigare att se till att de nyanlända kommer i arbete än att de äldre bemöts på ett sätt som de har rätt till och förtjänar. Det är en inställning vi sverigedemokrater är starkt kritiska till.

Äldreomsorgen är inte en integrationsåtgärd.

Skellefteå kommun har gått ut med att man ska ha språktester inom äldreomsorgen. Men vår fullmäktigegrupp har nåtts av larm från anställda om att det fortfarande är ett stort problem med bristande kunskaper i svenska språket.

Vi har nyligen också kunnat läsa i Norran att det inte ställs några specifika språkkrav vid rekrytering och att bristande språkkunskaper har lett till att en brukare varit tvungen att uppsöka akuten. Det är helt oacceptabelt.

Sverigedemokraterna anser också att det är skäligt att begära ut utdrag från belastningsregistret innan anställning inom äldreomsorgen.

Vi måste värna våra äldres trygghet. Då är det viktigt att all personal kan prata och förstå svenska – och att ingen finns i polisens belastningsregister.

Vi sverigedemokrater vill att kommunen sätter upp ett tydligt regelverk för vilken kunskap man förväntas ha för att vara anställningsbar inom äldreomsorgen. Där ska tydliga och höga språkkrav vara en del.

Kommunen bör även utvärdera det nuvarande språkkravet och säkerställa att det tillämpas.