En lyckad bostadsförsäljning startar med rätt mäklare

Det är många som vill sälja sina bostäder nu när den svenska bostadsmarknaden går som tåget. Ett år av kraftig prisutveckling har lett till att villapriserna har ökat med 20 procent de senaste tolv månaderna. Prisutvecklingen garanterar dock inte att alla bostäder säljs för höga priser, utan det gäller fortfarande att hitta rätt mäklare som kan ro affären i hamn.

23 juli 2021 16:56

Enligt Svensk Mäklarstatistik som för oberoende statistik över Sveriges bostadspriser steg landets villapriser med ett genomsnitt på +2% under juni månad. De senaste 12 månadernas ökning för villor på +20% är de högsta nivåerna som Svensk Mäklarstatistik har uppnått sedan de startade sin statistik år 2005. Den motsvarande årssiffran för bostadsrätter är +13%. Statistiken kommer från mäklare som rapporterar in sina försäljningar dagligen. Över 95% av Sveriges mäklare lämnar in data till tjänsten, vilket gör statistiken aktuell och trovärdig.

 

De största prisökningarna har varit i Stockholm, Malmö och Göteborg, men villapriserna har även ökat i de norra delarna av landet. I Piteå har prisutvecklingen varit +13% under de senaste 12 månaderna, med ett medelpris på 15 996 kr/kvm. I Luleå har den årliga prisutvecklingen för villor varit +8.9% med ett medelpris på 24 598 kr/kvm. Umeå har haft en högre prisutveckling med +19.5% och ett medelpris på 31 738 kr/kvm.

 

Hitta rätt mäklare i norra Sverige

Om du äger en bostad i norra Sverige och vill passa på att sälja den, så gäller det att hitta rätt mäklare. En mäklare ska ha koll på det område där de är aktiva och veta vilken typ av bostad som lockar olika köpargrupper. Köpare i Luleå värdesätter till exempel helt olika lägen och bekvämligheter än vad köpare i studentstaden Umeå gör. Sveriges största jämförelsetjänst för mäklare, Mäklarofferter, jämför mäklare i Luleå helt gratis genom att du fyller i detaljer om din bostad. Du får sedan en icke-bindande offert från kvalitetssäkrade mäklare som du kan jämföra i lugn och ro. Genom tjänsten kan du snabbt hitta en mäklare som kan ditt närområde och som får högst pris för bostäder i Luleå. Tjänsten fungerar i hela Sverige, så se även Piteå, Umeå eller något område.

 

Mäklare som sköter allt från början till slut

En del mäklare kan verka dyra och det kan vara lockande att välja den som tar ut billigast arvode. Var dock noggrann med att jämföra vad som faktiskt ingår i priset. En del mäklare låter köpare sköta styling, visning och fotografering själva. Det gör givetvis att de kan ta mindre betalt än en mäklare som sköter allt från början till slut. Genom att ta in en offert kan du snabbt se vad som ingår i mäklarens pris.

Från

maklarofferter.se