Skolorna satsar mer på dans

Sedan drygt 30 år tillbaka har dans varit uppskrivet på schemat för alla grundskoleelever i Skellefteå. Nu ska dansen i skolorna utvecklas ännu mer och projektledare är Cecilia Björklund Dahlgren från Institutet Dans i Skolan.

28 maj 2014 21:00

1978 introducerade dansläraren Eva Dahlgren tillsammans med dottern Cecilia Björklund Dahlgren schemalagd dans för eleverna på Bolidenskolan. Initiativet spred sig vidare till övriga av Skellefteå kommuns grundskolor och numera är dans en obligatorisk del i undervisningen. Till hösten ska dansen bli en ännu större del av skolverksamheter och Cecilia Björklund Dahlgren, som numera är verksamhetschef för Institutet Dans i skolan i Stockholm, ska leda projektet.

– Jag uppvaktade Skellefteå kommun och ville uppmärksamma det fina samarbete de redan gör med danslärare samt utveckla det. Skellefteå kommun har också fått stöd från Statens kulturråd och jag har fått förmånen att utveckla dansen i Skellefteås skolor, säger hon och tillägger:

– Man kan säga att det som började i en källare i Boliden för flera år sedan nu får en fortsättning.

Projektet ska pågå under tre år och involvera samtliga i grundskolan i hela Skellefteå kommun. Bland annat planeras det för dans som ska stimulera inlärningen av språk och matematik.

– Det är ju så att barn kan lära sig på olika vis och i detta fall handlar det om skapandet med dans, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

Till hösten ska projektet uppmärksammas ytterligare med en nationell dansbiennal som arrangeras i Piteå och Skellefteå. Då ska dansare från hela Sverige besöka städerna för att inspireras samt inspirera. Målet är även att utveckla den dansverksamhet som redan finns i Skellefteå.

– Det har sedan flera år tillbaka funnits väldigt mycket kring dansen i Skellefteå men på något sätt har det fått ligga i det dolda. Det gäller att samla krafterna kring dansen och lyfta upp den, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa