Kraja gnistrar – albumet ”Isen sjunger” får full pott

22 december 2016 11:15

Vid den här tiden kom ett påbud: Låt oss ge ut julskivor, julskivor i överflöd, låt alla sjunga och spela och göra sina röster hörda. Men ärligt talat – är det bara jag som har svårt att stå ut med all julmusik dygnet runt? Alldeles för ofta låter det ungefär likadant med ett ganska snävt urval av uttjatade låtar.

Kraja, vår skönsjungande kvartett från Umeå, är ett lysande undantag. Med deras nya skiva får jag en vision av tunn nyis som snön inte hunnit dämpa, det där ljudet som inte liknar något annat. På tolv gnistrande spår sjunger de gamla och nya visor med julen som tema. Två melodier är nya, skrivna av Frida Johansson i gruppen. Alla fyra har bidragit med arrangemang som är stjärnklara, ibland vågade, med dissonanser som bidrar till djupet. På ett par sånger bidrar Mats Öberg diskret med synt, i övrigt hörs bara rösterna.

Inspelningen är gjord i studio, men klingar som i en katedral. Man har vågat lägga på rejält med efterklang, det hade kunnat bli konstlat men låter äkta. I dagarna meddelades att Kraja och Öberg ska delta i Olof Wretlings Vinter i P1 på juldagen. Missa dem inte!

Ulf Torstensson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa