Skildrar hundens betydelse i ny bok

”Än idag berättas det historier om hundar så duktiga att de kunde sköta renhjordarna helt själva.” Under måndagskvällen besökte nyblivna författarna Anna Kuhmunen och Leila Nutti biblioteket i Arvidsjaur för att berätta om sin nya bok, "Če - en duktig hund gör tio renskötares jobb".

13 december 2018 11:15

Den inledande meningen ovan är tillika den första meningen på bokens baksida. Če är ett nordsamiskt inkallningsord, och boken visar upp hur renvallarhunden användes förr och idag. Det är en lättläst och rikt illustrerad bok, full av bilder på såväl fyrbenta som människorna runt omkring dem.

Författarna menar att det finns en hel del litteratur kring den samiska kulturen, många med speciella inriktningar och ofta nämns renhundar i något sammanhang, men då bara som en liten smakbit. De har intervjuat mängder av hundägare för att höra historier och hundens betydelser för renskötseln.

– Vi ser en trend i att yngre personer i vår ålder att fler och fler använder hundar. Vi har spekulerat mycket kring vad det kan bero på, och en del är att många kanske har insett att motorfordon inte klarar av hundens jobb. Även sociala medier där man ofta lägger ut bilder när man är ute i skogen, och då gärna där hunden är med. Då kan det förstås göra att andra också känner ännu mer att de också vill ha en hund, säger Leila Nutti.

En stor skillnad är att förr var det mer att man skaffade en hund och bestämde vilken funktion den skulle ha, oavsett om den hunden hade rätt förutsättningar för det. Fungerade det dåligt så ansåg man bara att hunden var oduglig, istället för att se om den kunde passa bättre inom ett annat område i renskötseln, något som blivit betydligt bättre idag.

– Jag som till exempel har en bordercollie. Det är helt emot hennes kultur att springa och skälla samtidigt, så jag har helt enkelt fått släppa den biten, säger Anna Kuhmunen.

"Så vi har även varit lite smygpolitiska och gjort några små statements i boken."

Delar av boken är översatt till både nord-, -syd och luleåsamiska. Drömmen finns också att nå längre än så.

– Vi har försökt tänka också att boken ska kunna köpas utanför Sapmi. Att det finns jättemånga som har lapphundar i Sverige och Norden som är intresserade av ursprunget till vad hundarna är avlade för. Så vi har även varit lite smygpolitiska och gjort några små statements i boken, som till exempel att man inte använder ordet lapp idag. Att man skulle önska att hundarna kallades renvallare eller något sådant istället, säger Leila.

Fakta

Vem? Anna Kuhmunen och Leila Nutti är båda bosatta i Jokkmokk och äger arbetande renhundar.

Aktuella med:  Nyblivna författare. Boken "Če - en duktig hund gör tio renskötares" jobb släpptes förra veckan. Under måndagen besökte författarduon Arvidsjaurs bibliotek.

Hur? Under två år har de arbetat med boken och genomfört massor av intervjuer med samer runtom i Sapmi.

Varför? Renhunden har haft en viktig roll inom renskötseln i alla tider. Den omnämns ofta i skrifter och böcker, men då bara i förbifarten. Författarduon kände att här fanns ett kunskapshål att fylla igen.

Framtiden? Förhoppning finns att översätta boken till flera språk och även sälja i fler länder än Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Johansson/NN