Serieskaparen MJ Dilorenzo flyttade från New York till Skellefteå

"Wild Abandon" är en webbserie skapad av MJ Dilorenzo. Serien är ett sci-fi-äventyr och handlar om huvudpersonen Xander som lämnar sin värld för att utforska en annan. Själv flyttade MJ från New York och sitt arbete som fotograf, med uppdrag från bland andra Adidas och Time Out New York, för att studera svenska i Skellefteå.

3 januari 2019 08:15

– Jag hade inte direkt någon koll på vad Sverige var för land, förutom de stereotypiska som Abba och Ikea, säger MJ och skrattar.

MJ har bott i Skellefteå i fyra år med sin man. Paret träffades under en roadtrip i USA.

– Sedan vi träffades har vi aldrig slutat prata, och det var något nytt för mig. När vi sedan skulle visa att vi var ett par, kunde vi visa ett 300 sidor långt dokument av chattande, säger MJ och skrattar.

Att det blev just serietecknade och fotografi var inte helt självklart för MJ, som till en början läste modedesign på College i Portland. Mitt i studierna upptäckte hon att modebranschen kändes för klaustrofobisk, och tog en kurs i modefotografi. Hon blev “besatt av allt som har med fotografi att göra”.

Fotografiet med sitt fokus på ögonblicket öppnade även upp för det sekventiella berättandet, där det experimentella och poetiska berättandet lockade MJ. Hon spenderade mycket tid i seriebutiken “Floating Comics” i Portland och blev imponerad av hur man inom seriekulturen kunde uttrycka berättelser med ibland så få medel som en “doodle” (ungefär krumelur, klotter).

– I serier så är den inre monologen fördjupad, vilket intresserade mig. I filmer är det svårare att den så kallade ”voice overn” uttrycker sig experimentellt eller poetiskt. Inom seriekulturen öppnar detta upp för helt nya röster och berättelser.

Vid sitt skrivbord i Sjungande dalen sitter MJ och förbereder ett nytt inlägg till serien. Det kan ta fem dagar från idé till färdigt inlägg. Inspirationen kommer från situationer i MJs egna liv och andra webbserier som "String theory" eller illustrationer av "Farel Dalrymle".

Andreas Eriksson jobbar för att seriescenen ska utvecklas i Skellefteå, han är engagerad i bland annat Nordsken och serietecknarutbildningen vid Medlefors. På frågan om det finns något typiskt västerbottniskt tema som undersöks i serietecknandet berättar han att på serieskolan ägnar sig många av studenterna åt genrerna fantasy och sci-fi.

– Ett västerbottniskt tema skulle kunna vara verklighetsflykten. Den största genren inom seriescenen i Sverige har de senaste åren varit den självbiografiska. Men tecknade serier, animation, film och spel inspirerar varandra mer och mer, vilket såklart påverkar berättandet.

Fakta

MJ Dilorenzo

Serieskapare, fotograf och konstnär från Portland, USA.

Bor nu i Skellefteå och skapar serien "Wild Abandon", som handlar om huvudpersonen Xander som lämnar sin värld för att utforska en annan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Judith Bahta

Ämnen du kan följa