Läsliganpriset instiftas: "Vill inspirera till läsning"

Läsligan i Skellefteå har i fem år inspirerat idrottande ungdomar till att läsa – nu instiftar de ett pris. "Vi hoppas att det här ska stimulera läsandet ännu mer", säger före detta fotbollsspelaren Hanna Marklund, medlem i juryn.

28 januari 2019 11:35

För fem år sedan samlades Henson PR, Akademibokhandeln, Norran och SISU idrottsutbildarna i sin vilja att uppmuntra ungdomar att läsa. Projektet riktar sig till ungdomar mellan 9 och 14 med syftet att inspirera till att djupdyka i böckernas värld, utan att det behöver konkurrera med skolan eller idrotten.

Satsningarna har varit många – allt från läsambassadörer som bland annat Hanna Marklund till idrottsträning på bibliotek.

– Läsligan är jätteviktig, som Astrid Lindgren en gång sa: "När barn läser sker mirakel". Så tror jag verkligen att det är, och genom initiativet Läsligan har vi jobbat med många olika medel för att försöka nå så många barn som möjligt, säger Mikke Ejrevi, bibliotekschef och ordförande i Läsliganjuryn.

Nu tar projektet nästa steg; Läsliganpriset. En förening, organisation eller person i Skellefteå kommun som främjar en god läs- och idrottsanda har chansen att vinna 20 000 kronor.

– Det som krävs är ett engagemang och ett intresse att jobba mer med läsning. Varje barn som börjar läsa och röra på sig är en vinst, säger Hanna Marklund.

Vem som helst kan nominera en verksamhet eller person de anser värdiga och vinnaren utses på Bokmässan till hösten.

– Vi hoppas att det här priset lyfter läsningen och inspirerar, säger Hanna Marklund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin

Ämnen du kan följa