Mor och dotter ställer ut sin konst tillsammans

Konstutställningen "Naturliga kontraster" blir den första gemensamma utställningen för Åsa Wallmark och Pia Wallmark. "Det har länge varit en dröm att få ställa ut tillsammans", säger Pia Wallmark.

17 april 2019 18:00

Det är ingen tvekan om att den konstnärliga ådran finns i generna hos Wallmarks-släktet. Både mor och dotter är bildlärare, de både har ställt ut sina verk tidigare men nu ställer de för första gången ut sina alster tillsammans på Galleri1.

Deras konstutställning heter "Naturliga kontraster", vilket har sitt ursprung i att de båda hämtar inspiration från naturen till sina verk, men samtidigt finns kontraster mellan dem som konstnärer och deras verk skiljer sig från varandra på många sätt. Bland annat så innehåller Pias verk mycket dekorativa mönster i klara färger, medan Åsa använder sig av en betydligt snävare färgskala. Något de har gemensamt är kärleken till att avbilda fåglar.

– Det är som en skräckblandad förtjusning. Dessa skräniga djur, som samtidigt är så vackra, säger Åsa Wallmark.

Hon arbetar med akvarell och akrylmåleri, medan mamma Pia Wallmark jobbar med akvarell, tusch och textilier.

– Tidigare hade jag väldigt svårt för akvarell och tyckte att det var bångstyrigt att jobba med, men nu är akvarell som min partner. Jag gillar den flödiga effekten den ger, berättar Åsa, som gillar att framställa verk med en blandning mellan abstrakt och föreställande.

Tillsammans ställer de ut omkring 70 verk. Pia började redan för tre år sedan med vissa av de verk som finns med i utställningen, men har framställt många av sina alster under de senaste månaderna. Åsa har skapat alla sina målningar till utställningen sedan augusti förra året.

– Jag har alltid huvudet fyllt av inspiration och idéer, att hitta inspiration har aldrig varit ett problem för mig, det är mer att man inte haft tiden som har kunnat begränsa mig. Jag inspireras av naturen, av djur och av blommor, säger Pia.

"Tidigare hade jag väldigt svårt för akvarell och tyckte att det var bångstyrigt att jobba med, men nu är akvarell som min partner. Jag gillar den flödiga effekten den ger."

För Åsa har konstintresset funnits sedan långt tillbaka, men det var för sex år sedan som hon återupptog skapandet på riktigt.

– Min bästa vän dog i bröstcancer och jag var småbarnsförälder, det var en omtumlande tid och jag upptäckte då att skapandet fick mig att må bra.

Den konstnärliga ådran rinner vidare i rakt nedåtgående led och förutom att mor och dotter ställer ut tillsammans, finns även några verk från Åsas dotter Ina och sonen Noah med på utställningen. Det blir tre generationer som ställer ut.

– Ina har ritat sedan hon kunde hålla en penna i handen och Noah är nog lite mer av en konstruktör, han gillar att bygga, berättar Åsa.

I lördags var det vernissage och utställningen kommer att stå fram till den 24 april.

Fakta

"Naturliga kontraster"

Utställare: Pia Wallmark (akvarell, tusch och textilier) och Åsa Wallmark (akvarell och akrylmåleri)

Var: Galleri1

När: Pågår till den 24 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Öhman