Lotta Johansson förevigar sommar – ställer ut på Liljas konst och ram

Färgsprakande sommarstunder från familjens fotoalbum, tolkade av Lotta Johansson. När hon ställer ut på Liljas konst och ram är det glädjen som står i fokus.

10 augusti 2019 08:15

Ute blåser kalla sensommarvindar, men inne på Liljas konst och ram är det värmen som dominerar. Solindränkta havsvyer, varma klippor och solhattar – Lotta Johansson vill skildra en verklighet långt borta från mörker och elände.

– Jag kände att det var så mycket hemskt och sorgligt överallt, i allt från sociala medier till nyhetssändningarna. Till och med varenda ny tv-serie är en dystopi. I en sådan värld har jag haft ett stort behov av att samla kraft och hitta fina stunder, och det har jag gjort genom att botanisera i min familjs gamla fotoalbum, säger hon.

Både Lotta Johansson och hennes pappa har alltid gillat att fotografera. Därför finns många av släktens stunder förevigade, i allt från 70-talets sepiatoner till nutidens kontraster.

– Jag hittade många bilder jag tyckte väldigt bra om, som var väldigt fyllda av glädje, stunder när livet känts enkelt. De ville jag fokusera på.

Hon började måla av och tolka sina släktstunder – resultatet blev porträttlikt men med en tydlig estetik. I verken ryms starka färger, spännande mönster och lekfullhet.

– Det första fotot jag målade var en gammal urblekt bild från 70-talet, föreställandes bland annat min mamma. Jag tänkte länge på att jag ville färglägga den igen, att den skulle vara så färgsprakande som den en gång var, säger hon.

Retro, humor och kontraster dominerar.

– Men jag tycker det är svårt att beskriva min stil, för den varierar väldigt mycket. Jag tycker om många olika tekniker, säger hon.

I många av verken syns Lotta Johanssons mamma – hon solar, badar, njuter av tillvaron.

– Det är speciellt att måla släktingar. Jag har pratat med de som fortfarande lever, men mamma och pappa, jag undrar vad de skulle säga? Jag undrar vad mamma skulle tänka om att vara med i tavlorna på det sättet? Men det är ju en slags hyllning.

Lotta Johansson har skapat så länge hon kan minnas, och är utbildad bildlärare. Nu ställer hon ut de soliga sommardagarna på Liljas konst och ram.

– Det är alltid jättekonstigt att visa upp det man gjort. Men också väldigt kul såklart. Jag vill sprida feel good, och jag hoppas att de som ser tavlorna blir påminda om sina egna fina stunder, säger hon.

Fakta

Lotta Johansson

Gör: Målar

Aktuell: Med en utställning på Liljas konst och ram. Vernissage lördag 10 augusti, utställningen pågår till 27 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Wallin

Ämnen du kan följa