Här får kulturlivet blomma

I väntan på det kommande kulturhuset har ett kreativt hus med kaféverksamhet öppnat i centrala Skellefteå. Evenemang som spelningar och utställningar kommer att ske och förhoppningen är att huset, som står under rivningskontrakt, ska få finnas kvar.

14 juni 2014 15:30

Inne i det rosa huset vid busstorget i centrala Skellefteå har mycket hänt under kort tid. Huset, som stått tomt ett tag, inhyser numera ateljéer i vilka lokala konstnärer håller till, musikstudio, utställningslokal, fotolabb, spellokal och kaféverksamhet. Med små medel och utan budget har ideella krafter lyckats inreda och rusta upp huset.

– Idén om att ha kafé har funnits rätt så länge men det tog ett tag innan det blev spikat. Sedan har vi inrett det med möbler som skänkts från Norrhammarskolan och Burviks kollo, berättar Mimmi Andersson som driver kaféet.

Förutom att ansvara för kaféet är Mimmi Andersson dessutom personen som bakar allt fika och diskar efter besökarna.

– Tanken är att jag ska ha öppet söndag till onsdag men det är än så länge preliminärt för vi får se hur mycket jag orkar, säger hon och skrattar.

Vid gårdagens invigning spelade lokala musiker och band från Umeå och förhoppningen är att fler liknande evenemang ska ske i framtiden.

– Det är väldigt trevligt när man kan göra såna här evenemang och då kommer de som finns i huset också att engagera sig, som Periferin exempelvis (ett lokalt skivbolag, reds. anm.), säger Mimmi Andersson och tillägger:

– Vi har inte bestämt något än men planen är att ha en trästockavrundning på söndagen efter festivalen med ett band som spelar.

Huset står under rivningskontrakt vilket innebär att verksamheten kan tvingas flytta eller stänga men Mimmi Andersson är hoppfull.

– Vi vet inte när eller om huset kommer att rivas men förhoppningsvis kan man stoppa sånt där genom att visa hur mycket verksamhet som numera finns i huset.

 

Vi vet inte när eller om huset kommer att rivas men förhoppningsvis kan man stoppa sånt där.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa