Ernman oberörd av kritiken

Trots kritikstorm i sociala medier och företrädarens fadäs med tajmingen - Malena Ernman tar det kallt när det i år är hennes tur att läsa ”Nyårsklockan” vid tolvslaget. Det finns värre saker i livet att vara nervös för än att läsa en dikt i tv, säger hon.

30 december 2015 12:56

SVT är fast beslutna att inte upprepa fjolårets misstag, då Loa Falkman startade för sent och inte hann läsa färdigt dikten innan nyårsklockorna började ringa. I år är tidschemat rigoröst, och exakt klockan 23.56 ska Malena Ernman börja.

- De har löst det i år genom att dikten avlutas i god tid före nedräkningen. Så slipper vi stress, säger hon.

Fick kritik När nyheten om att Malena Ernman får hedersuppdraget kom i november slog det ned som en bomb i sociala medier. Ernman är känd för sitt engagemang i flyktingfrågan, vilket provocerar i vissa läger. "SVT ökar vänstersvängen. Jag vill inte betala för propaganda", och "Hur kan ni välja en person med så stark politisk agenda?" löd några Twitterreaktioner. Ernman låter sig dock inte bekommas.

- Väljer jag att sticka ut hakan får jag ta det, det hör till jobbet. Det rör mig inte i ryggen, säger hon och tillägger att hon inte är där för att slå sig för bröstet eller göra något politiskt utspel.

- SVT valde att ställa en modig fråga och jag valde att svara ja. Man kan inte tacka nej till en sådan fråga, det är en ynnest, säger hon men räknar inte med att uppdraget ska bli mer än en engångsgrej.

Prisat engagemang Nyligen fick hon ta emot 2015 års diplom för försvar av mänskliga rättigheter från Stockholms FN-förening. I motiveringen heter det att Malena Ernman "blivit en symbol för kampen för alla människors lika värde, inte minst på sociala medier".

- Det är fantastiskt. Jag blir jätterörd och det stockar sig nästan i halsen, säger hon om utmärkelsen och motiveringen.

Vad har du själv för förhoppningar inför 2016?

- Att politikerna kommer till sans, att vi ska se möjligheterna och inte bara problemen och inser att vi kan hjälpa till om vi bara vill. Det där med att pengarna inte räcker till är bara skitsnack.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT