Detta är ett annonssamarbete

Sju frågor att ställa sig när man ska hyra en lägenhet

8 juli 2022 11:31

Denna artikel är en annons

Bostadsmarknaden runt om i hela Sverige har förändrats radikalt de senaste åren. Det kan helt enkelt vara svårt att veta hur man kan hitta en bra lägenhet. Detta gäller både om du flyttar för första gången eller ska hyra en lägenhet för första gången på många år. I denna artikel har vi sammanfattat sju frågor du bör ställa dig när du letar efter en hyreslägenhet!

1: Hur kommer kostnaderna att se ut?

Det kan tyckas självklart, men du måste noggrant bedöma din ekonomi. Var medveten om att din hyra kan höjas när som helst, har du råd med det? Trots att hyreslägenheter i Skellefteå inte är lika dyra att hyra som de i storstadsregionerna i södra Sverige måste man ändå ha i åtanke att hyran kan komma att ökas från ett år till ett annat.  

2: Hur är lägenhetens skick?

Man kan aldrig förutsäga allt, mycket kan bara upptäckas med tiden. Du vet aldrig hur en lägenhet verkligen är om du inte hyr den av nära vänner eller släktingar. Men många har inte den möjligheten. Kontrollera alla möbler och andra föremål i lägenheten, eftersom ägaren med tiden kan hävda att du har skadat dem. Och även om de var skadade tidigare - hur kan du bevisa det? Var försiktig, undvik dessa situationer! Ett tips här är att fotografera alla skador i förväg så att  du har bevis att det inte är du som orsakat dessa skador. 

3: Har jag läst det finstilta i hyreskontraktet?

Det är viktigt att du läser igenom hela hyreskontraktet flera gånger innan du skriver under det. Om du har några frågor eller inte förstår vad något innebär kan du med fördel höra av dig till din kontaktperson hos hyresvärden. Du kan även rådfråga familj eller vänner om de har liknande erfarenheter. På så sätt kan du känna dig trygg när du väl skickar in det underskrivna kontraktet. 

4: Vilka oförutsägbara händelser bör jag räkna med?

Även om lägenheten verkar perfekt, se till att du tar reda på allt du behöver veta, t.ex. om det finns parkeringsplatser. Du bör också klargöra eventuella förväntade kostnader för att undvika obehagliga överraskningar. Var framåtblickande, tänk på framtiden! Det är inte dumt att ställa många frågor till hyresvärden, eftersom det kan vara en stor kostnad att hyra en lägenhet.

5. Har jag husdjur eller barn som ska flytta med?

Det finns hyresvärdar som inte vill ha husdjur eller ens barn i sin lägenhet. Det kan verka lustigt och till och med olämpligt, men det är ganska vanligt nuförtiden. Du bör ta reda på hur hyresvärden ställer sig till den här frågan innan du går på en visning för lägenheten, så att du inte får några överraskningar och slösar bort din och hyresvärdens tid. Om hyresvärden inte har några invändningar mot husdjur och barn bör du räkna med att betala för eventuella skador på lägenheten om den skadas.

6: Har jag kontrollerat allt?

Naturligtvis kan hyresvärden alltid berätta hur perfekt ditt val är och att det inte finns några problem med lägenheten. Men hur ser verkligheten ut? Gör det två gånger! Du kan fråga grannarna till den lägenhet du valt. Du kan också få mer information från ledningen eller tidigare hyresgäster. Det är viktigt att kontrollera allt som kan påverka dina levnadsförhållanden och ditt välbefinnande i framtiden.

7. Vem är hyresvärden?

Innan du skriver under ett hyresavtal ska du kontrollera hyresvärden och den person som hyr ut lägenheten till dig - det är mycket möjligt att de inte är samma person. Om du vet att någon du känner har hyrt av samma bolag innan kan det alltid vara bra att fråga dem om deras upplevelser med hyresvärden. Ett bra och enkelt sätt att hitta tillförlitliga hyresvärdar är genom Bostadslistan.se, oavsett om du letar efter ett ställe att hyra i Skellefteå eller resten av landet.


 

Från

bostadslistan.se/