Detta är ett annonssamarbete

Känn igen vanliga bedrägerier inom kryptovalutor

Det är alldeles för lätt att bli lurad på nätet och framförallt när det kommer till investeringar och transaktioner. Kryptovalutor har varit på tapeten länge och många har valt att investera i den nya sortens valutor. Det har fört med sig möjligheter, men även stora risker. För att undvika att bli lurad är det viktigt att investera med försiktighet.

13 april 2022 13:02

Enligt analysföretaget Chainanalysis data lyckades bedragare inom kryptosfären lura till sig den enorma rekordsumman 14 miljarder dollar under 2021. Det är en ökning på 79 procent jämfört med 2020. Anonymiteten för Blockchain-användare ger ett säkrare betalningsnätverk, men många utnyttjar datakryptering för att kunna utföra bedrägerier. Det finns flera vanliga bedrägerier som är viktiga att känna igen för att undvika att bli lurad.

Kunskap är en säkerhet

Det är viktigt att läsa på om hur handel med kryptovalutor fungerar och hur du kan investera säkert. Läs därför på mycket innan du investerar, men välj pålitliga sidor som har neutral information. En sådan sida är Cryptomeister som både har guider till hur du börjar handla med kryptovalutor och betygsättningar av olika plattformar. För att få en bra grundutbildning om kryptovalutor, besök Cryptomeister här.

Akta dig för marknadsmanipulation

Marknadsmanipulation kallas även för pump and dump, och det är något som har blivit vanligare inom både aktie- och kryptovalutahandel. Grupper på nätet uppmuntrar varandra till att köpa en specifik valuta för att höja dess pris, för att sedan sälja den några minuter senare. Det kan även vara enskilda profiler på sociala medier som uppmuntrar sina följare att köpa kryptovalutan. Den här formen av bedrägeri riktar framförallt in sig på nybörjare som gärna följer någon annans råd.

Se upp för snabba lösningar

Om en kryptovaluta har sjunkit snabbt i värde, som till exempel på grund av marknadsmanipulation, kan ett nytt bedrägeri dyka upp. När det är svårt att sälja valutan erbjuder kriminella en annan plattform där valutan kan säljas. Men så fort plånboken ansluts till den nya webbsidan och de försöker sälja valutan överförs pengarna till de kriminellas plånböcker.

Falska kryptomäklare

Om en mindre kryptomäklare påstår att de har rabatter på en kryptovaluta som du vill köpa, eller tillgång till en valuta som ingen annan har bör du se upp. Chansen är att det är ett bedrägeri, vilket du upptäcker först när du har registrerat dig på sidan med din plånbok och fört över pengar. Det är rädslan för att missa ett bra klipp som gör att man ofta är lättlurad. 

Ett exempel på det här bedrägeriet är när kriminella påstår sig handla med den svenska e-kronan, Riksbankens föreslagna framtida digitala valuta. Men den är fortfarande ett projekt och går inte att köpa som privatperson. Det är inte heller säkert att den kommer gå att köpa i framtiden.

Från

Cryptomeister