Detta är ett annonssamarbete

El-entreprenören Thommy Stenvik om topp 3 FinTech-trender år 2022

28 april 2022 09:54

Vi har sett det förr: När världen hotas av katastrofer sätter den tekniska utvecklingen fart. Med COVID-19-pandemin, store klimatförändringar och inte minst den politiska oron som har präglat världen, har många fått upp ögonen för möjligheterna inom finansteknik.

Vi har pratat med el-entreprenören och serviceentreprenören Thommy Stenvik för att få en inblick i FinTech-branschen. Vilka trender bör vi notera nu, och hur kan finansteknik användas till att framtidssäkra olika verksamheter?

Mognad av ny teknik

Den svenska el-entreprenören Thommy Stenvik känner till trenderna inom FinTech-landskapet väl. Han är ordförande för holdingföretaget Stenvik Power Group, och har startat en rad framgångsrika företag inom elbranschen.

— I fjor blev många spännande och nyttiga innovationer framtvingade, och flera tekniska lösningar växte ifrån barnsjukdomarna, säger el-entreprenören Thommy Stenvik.

Enligt Stenvik skapade förra året en del tydliga trender inom FinTech, och många företag tog till sig dessa lösningar för att framtidssäkra sina verksamheter. Detta är topp 3 FinTech-trender att följa just nu:

1. Blomstring av nätbaserade banktjänster

Thommy Stenvik påpekar att det har skett en explosion av nya och effektiva bank- och betalningstjänster på nätet det senaste året. En av orsakerna till det är att många har fått upp ögonen för fondsparande. 

— Orsaken till det är att fondsparande har blivit tillgängligt och enkelt, förklarar Stenvik. Han påpekar att nya och effektiva banktjänster ger fler möjlighet för konsumenter att välja mellan än någonsin — inte bara innan investering, utan även innan betalningslösningar. 

Tjänster som Swish, mobilbetalning, investeringsrobotar och appar för överföring av kryptovaluta är nu var mans egendom. Enligt Thommy Stenvik är detta en av de viktigaste drivkrafterna till FinTech-branschens innovationer.

Det har aldrig varit enklare och snabbare att investera, betala för dagligvaror eller att handla på nätet som det är år 2022.

2. Införande av PSD2

PSD2 är förkortningen för Payment Services Directive nr. 2. Detta är den senaste versionen av EU-direktivet som reglerar betalningstjänster i Eus inre marknad. Enkelt förklarat öppnar direktivet för att bankkunder kan använda sig av andra aktörer än vanliga banker för att utföra finansiella transaktioner.

Syftet med PSD2 är att modernisera regelverket för betalningstjänster, utöver att öka användarnas valmöjligheter genom att främja innovation. Land som har infört PSD2 har åtagit sig att följa strikta regler för autentisering. Den ska vara baserad på två eller flera av följande aspekter:

Kunskap: En del information som bara kunden känner till, som mammas flicknamn, en PIN-kod eller ett lösenord.

Ägodel: En fysisk enhet hos användaren som genererar en signatur. Detta kan till exempel vara ett bankkort, en app, skanning av QR-kod, kodbricka, ett chip eller en privat nyckel.

Unik egenskap: Något som bara användaren har, till exempel fingeravtryck, röst- eller ansiktsigenkänning, hjärtfrekvens eller liknande.

— Det var inte längesedan det bara var möjligt att betala med kort och kontanter, och man var tvungen att logga in på sin internetbank för att kolla sina konton. Idag finns det många lösningar från andra aktörer än den vanliga banken som erbjuder samma tjänster, säger Stenvik. 

Enligt Stenvik är upprätthållande av dessa regler huvudprioriteten inom FinTech-branschen år 2022. 

3. Skifte mot globalisering

Båda punkter ovan hintar om vad Thommy Stenvik anser är den allra största trenden att notera under 2022: globalisering. 

— Innan COVID-19 såg vi en enorm tillströmning av tekniska talanger till Västeuropa och USA, från land i Östeuropa, Östersjöregionen och Syd- och Sydostasien, berättar Stenvik. 

Storbritannien har mer än 10 % av den globala FinTech-marknaden, och nästan hälften av deras FinTech-specialister kommer ursprungligen från utlandet. 

Trots liten reseverksamhet år 2020, suddades landsgränserna ut mer än någonsin. Höghastighetsinternet och mobila enheter gjorde det möjligt för vem som helst att kommunicera och samarbeta kring uppgifter, var som helst. Dagens moderna näringsliv tjänar pengar på outsourcing av FinTech-lösningar och digital arbetskraft, och e-handelsmarknaden följer efter.

Enligt Thommy Stenvik har denna trend varit så effektiv och fruktbar att tanken nu är cementerad hos företag över hela världen. 

— Världen efter COVID-19 kommer att präglas av en digital, globaliserad öppen marknad, där både arbetskraft och idéer flyter fritt mellan landsgränserna, anser Stenvik. 

Vad bör vi ta med oss?

Under samtalet med Thommy Stenvik påpekade han att 2022 kommer att bli ett hektiskt år för FinTech-industrin. Han menar att året kommer att präglas av hård konkurrens, med olika banktjänster som konkurrerar om marknadsandelar, samtidigt som de möter hårdare regelverk och högre krav på säkerhet.

— De teknologiskt sinnade ser att globalisering är mer än en trend, det är en logisk utveckling som har vuxit fram över lång tid, och som verkligen sköt fart under 2020, avslutar Thommy Stenvik. 

Faktaruta: FinTech

Finansteknologi, eller FinTech, används om en ny finansiell industri som använder teknik för att förbättra finansiella aktiviteter.

Branschen präglas av företag som försöker att ersätta eller förbättra befintliga finansiella tjänster.

I praktiken används begreppet om appar, processer, produkter eller företagsmodeller inom finanssektorn, som erbjuds som tjänster via nätet.

Källa: Wikipedia

Faktaruta: Stenvik Power Group

Holdingföretaget Stenvik Power Group grundades år 2015.

Företaget är idag ägare av de norska elföretagen ELEVO Norge och Bærum Energi.

Företaget har som mål att bli en nordisk koncern, och har etablerat sig i Sverige, Norge och Finland.

Källa: Stenvik.org

Från

dagensmedia.se