Detta är ett annonssamarbete

10 enkla sätt att spara el på kontoret

17 maj 2022 08:39

Artikeln är sponsrad av elleverantören Motala Energi.

För de flesta företag är det särskilt två saker som är viktiga: Att maximera lönsamheten och effektivisera kostnaderna. Den första punkten är enkel och rolig att fokusera på, medan den andra punkten snabbt kan bli förbisedd. 

Ett område som ofta kostar mer än man tror, är energiförbrukningen. Genom att reducera elförbrukningen på kontoret kan företag spara tusentals kronor på elräkningen. I samarbete med elleverantören Motala Energi har vi sammanställt en lista med 10 enkla sätt att spara el på kontoret. 

1. Brygg mer kaffe åt gången

Att gå en runda med tekannan eller kaffebryggaren på kontoret är inte bara snällt mot dina kollegor, det hjälper även företaget att spara energi. Det är mer lönsamt att koka en stor kanna än att koka upp en kaffekopp då och då.

Därutöver kommer det göra de anställda mer produktiva, eftersom de inte behöver lägga lika lång tid på att hämta något att dricka.

2. Använd energisparande glödlampor

Naturligt ljus är det mest optimala sättet att lysa upp kontorslokalen på, men här i Sverige är de flesta företag beroende av elektrisk belysning.

Kostnaderna för belysning kan enkelt minimeras genom att byta ut glödlampor mod energibesparande LED-glödlampor. De har haft rykte om sig att vara dyra, men de senaste åren har de blivit betydligt billigare. Dessutom kommer du spara in inköpskostnaderna med reducerade energikostnader.

3. Installera rörelsesensorer

Även med energibesparande glödlampor är det begränsat hur mycket du sparar om lyset alltid är tänt. Det blir särskilt dyrt om lyset står tänt i rum som knappt används, där det kan gå timmar eller dagar innan någon kommer och släcker lampan. 

Det enklaste sättet att minska energiförbrukningen på är genom att installera rörelsesensorer. Över tid kan du minska elkostnaderna betydligt. 

4. Bli papperslös

Kopiatorer och skrivare förbrukar inte bara energi - de använder även papper och bläck, som är andra dyra resurser. Inför ett papperslöst kontor, och dela dokumenten digitalt i stället för att skriva ut dem.

Det innebär även att det aldrig kommer finnas behov av att skriva ut dokument som de anställda har blivit av med, eftersom de ligger i molnet.

5. Sänk luftkonditioneringen

Det är inte bara uppvärmning som är dyrt. På sommaren kan det kosta mycket att kyla ned kontoret. All elektrisk nedkylning ökar energiförbrukningen, medan markiser, persienner och sval nattluft inte förbrukar någon energi över huvud taget.

Om du ändrar luftkonditioneraren med så lite som en grad, kan det minska den årliga elräkningen med överraskande mycket. Det kan även löna sig att ställa in en lägsta och högsta temperatur. 

6. Skapa din egen el

Mikrogenerering är ett begrepp som används om att producera sin egen el i liten skala. Du kan överväga att installera solcellspaneler eller vindturbiner, och på så sätt använda naturelementen till din fördel.

Om din verksamhet är miljömedveten är det här en bra åtgärd. Det kommer även hålla kostnaderna nere på sikt. Om ni producerar mer el än ni behöver, kan ni till och med tjäna pengar på att sälja elen vidare.

7. Uppgradera apparater och vitvaror

Kontrollera energieffektiviteten på de elektriska apparaterna på kontoret, såsom kaffebryggaren, kylskåpet eller diskmaskinen. Om de är av låg standard kommer du förbruka mycket mer energi än nödvändigt. Det gäller även värmeelement och annat.

Om du bekymrar dig över kostnaden med att uppgradera apparater, kan du alltid sälja de gamla apparaterna för att spara in lite av utgifterna. 

8. Sätt upp en smart elmätare

Smarta elmätare visar energiförbrukningen i realtid. På det sättet vet du alltid precis hur mycket du förbrukar. Hör med din elleverantör om det är något du kan få monterat och installerat gratis på kontoret.

Men en smart elmätare behöver du aldrig mer lägga tid på att läsa av mätare och skicka in uppgifterna till leverantören. Det görs automatiskt, och du blir aldrig överfakturerad.

9. Stäng av all utrustning på natten

De flesta är vana vid att sätta datorn i viloläge när de går från kontoret för dagen, utan att vara medvetna om att det är en energitjuv. Om utrustningen står på hela natten och över helger betyder det att otaliga timmar och energi slösas bort varenda år.

Uppmana de anställda att stänga av sin utrustning när de går för dagen, och se till att slå av allt annat som inte behöver vara på.

10. Byt elleverantör till Motala Energi

Alla ovan nämnda tips handlar om att minska elförbrukningen, men det är bara en sak du kan göra för att sänka beloppet du betalar per enhet med energi: byt elleverantör.

Motala Energi är en oberoende elleverantör som levererar 100 % förnybar energi från rena källor. Om du vill ha en elleverantör med kort leveranstid och hög leveransprecision till ett oslagbart pris, hittar du det hos Motala Energi.

Företag får ett extra bra avtal hos Motala Energi. Du får ett skräddarsytt avtal utifrån din förbrukning, med pålitliga och stabila elavtal som motsvarar företagets förbrukning. 

Bli företagskund hos Motala Energi

Från

motalaenergi.se