Regionen kan behöva en hjälpande hand

Skribenten undrar varför inte Region Västerbotten tar hjälp av apoteken för ut- och inlämning av coronatester.

Skribenten undrar varför inte Region Västerbotten tar hjälp av apoteken för ut- och inlämning av coronatester.

Foto: Ole Berg-Rusten

Insändare2020-12-02 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I flera regioner, bland annat Norrbotten, så kan apotek hjälpa till att lämna ut och ta emot covidtester. Är det något Region Västerbotten funderat på? Antalet ställen skulle ju öka drastiskt och många skulle inte behöva färdas så långt.

Elin Lundqvist

Svar direkt

Region Västerbotten har inte tagit in privata företag för att lämna ut och ta emot kit för egenprovtagning utan har valt att jobba med detta inom regionen. På så sätt blir det kortare och enklare informationsvägar, logistiken blir säkrare och vi har möjlighet att erbjuda egenprovtagning även för dem som inte kan skicka en frisk anhörig att hämta och lämna. 

Invånarna får också bättre möjligheter att få svar på medicinska frågor som kan uppstå i anslutning till egenprovtagningen. På en del orter skulle det ha varit en fördel att ha in- och utlämning på fler än ett ställe, men i första hand är det alltså primärvården som ska erbjuda detta. 

Tillgången på covid-19-provtagning har fungerat väldigt väl i Västerbotten. Vecka 46 tog vi flest covid-19-prover i landet, räknat per 100 000 invånare. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik tog Region Västerbotten 4 949 prover per 100 000 invånare, vilket är dubbelt så mycket som riksgenomsnittet. Men, som sagt, det finns alltid utrymme för förbättringar.

Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare, Region Västerbotten