Kommunens vädjan: behöver frivillig arbetskraft

Skellefteå kommun vädjar om hjälp från allmänheten för att säkra samhällsviktiga funktioner. Läget är ansträngt i bland annat vården och inom skolan – och nu kan invånare anmäla sitt intresse för att tillfälligt arbeta i de olika verksamheterna.

Kommunen efterlyser frivillig arbetskraft inom bland annat vården.

Kommunen efterlyser frivillig arbetskraft inom bland annat vården.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skellefteå2022-01-21 09:58

Det är just nu ansträngt läge i nästan alla kommunens verksamheter på grund av den höga frånvaron.

– Vi har haft stora utmaningar tidigare under pandemin också, men den här gången är det ännu mer ansträngt, säger personalchef Joakim Lundin.

Som arbetsgivare måste Skellefteå kommun kunna säkra personalförsörjningen inom samhällsviktiga funktioner som vård, omsorg och stöd och service samt förskola och grundskola.

– Vi kan inte stänga ned våra äldreboenden eller hemtjänsten. Våra brukare behöver ju omsorgen varje dag, konstaterar Joakim Lundin.

undefined
Joakim Lundin, personalchef på Skellefteå kommun.

Kan man täcka upp i vården även om man inte har någon formell kompetens?

– Absolut. Man kan hjälpa till med enklare saker, sådant som är av mer praktisk natur. Då kan personal med yrkesspecifika kunskaper få tid att ägna sig mer åt sina arbetsuppgifter.

Hur många ur allmänheten skulle behöva stärka upp just nu?

– Det varierar från dag till dag. Om situationen förvärras kan vi också behöva omfördela medarbetare inom och mellan förvaltningarna.

Vad tänker du om att det är så ansträngt läge just nu?

– Det är ju en ansträngd situation i hela samhället just nu. Många yrkesgrupper berörs och kämpar hårt. Jag vill ge en stor eloge till alla som orkar hålla i och hålla ut. Jag hoppas bara att den här vågen inte blir så långvarig.

Den som är intresserad av att anmäla sig kan göra det på det på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!