De galna genierna får oss att sikta mot stjärnorna

Förra helgen sköts den första Space X-raketen upp på uppdrag av amerikanska rymdmyndigheten NASA.

Förra helgen sköts den första Space X-raketen upp på uppdrag av amerikanska rymdmyndigheten NASA.

Foto: Chris O’Meara/AP Photo/TT

Ledare2020-06-05 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frifräsaren Elon Musk började nästan gråta i en CBS-intervju 2015 när han kommenterade att den första mannen på månen, hans stora idol Neil Armstrong, ansåg att det är fel att kommersiella aktörer ger sig ut i rymden.

”Min ambition är att göra det möjligt för vem som helst att få uppleva rymden”, framhärdade ändå Musk.

I lördags strålade han.

Med all rätta.

Hans företag Space X sköt upp en raket från Kennedy Space Center i Florida med två astronauter ombord. På söndagen dockade den med den internationella rymdstationen som ligger i omloppsbana runt jorden.

Space X skrev historia i helgen. Aldrig tidigare har en privat aktör i USA tagit sig till rymden.

Elon Musk har arbetat hårt i två decennier för att kunna genomföra bragden.

Han är inte bara visionär och ägare, utan också chefsingenjör, och sa före uppskjutningen att om den går bra ska teamet på Space X och Nasa få beröm – ”men går det snett är det mitt fel”.

Minst tre tidigare försök har misslyckats.

Men Elon Musk ger aldrig upp.

Drivkraften är att göra framtiden mer positiv och rik på möjligheter. Han vägrar bokstavligen att acceptera att ”the sky is the limit” och har ställt in siktet på att kolonisera planeten Mars.

Går allt väl denna gång kommer Space X att låta ytterligare astronauter resa ut i rymden i augusti och påbörja försäljning av biljetter till kommande rymdresor.

Elon Musk är i sanning en fritänkare och hjälte. Han skulle ha platsat väl i Apples legendariska reklamfilm där genier – Pablo Picasso, Mahatma Gandhi, Alfred Hitchcock, Albert Einstein, Maria Callas – passerar revy när Steve Jobs läser texten:

”Det här är till de galna. De missanpassade. Rebellerna. Bråkmakarna. De som ser på saker och ting annorlunda. De som inte tycker om regler och som inte har respekt för status quo. Du kan citera dem, du kan vara oense med dem, glorifiera dem, eller förtala dem. Men du kan inte negligera dem. För de förändrar saker. De för mänskligheten framåt. Några ser dem som galningar, vi ser genier. För de som är galna nog att tro att de kan förändra världen – de gör just det.”

Så sant.

Så vackert.

Fler borde tänka stort, grandiost. För det är så en Ingvar Kamprad kan skapa ett Ikea. Eller en Jeff Bezos ett Amazon.

Dessa entreprenörer har gjort vardagsting bättre och billigare för miljoner människor.

Jeff Bezos har också han ambitioner att nå stjärnorna. Hans rymdfärdsföretag Blue Origin ämnar ”bygga en bro till rymden så att våra barn ska kunna bygga framtiden”.

På kort sikt ska de transportera människor högt upp i jordens atmosfär för att rekreativt uppleva tyngdlöshet.

Hoppas också att hans Amazon snart kommer till Sverige och revolutionerar våra liv. Inte bara genom att leverera varor inom 48 timmar, utan även coronatester till folket.

Notera att också att Bill Gates donerar miljarder till att ta fram ett vaccin till mänskligheten för att sätta p för coronaviruset.

Entreprenörer – de galna genierna – förtjänar ibland kritik för sina upptåg och uttalanden. Musk snurrar inte sällan loss på Twitter. Men som fenomen ska de hyllas och höjas till skyarna.