Kyrkans café lockar med hembakt

På tisdagar är det rena folkvandringen till församlingsgården vid Landskyrkan. När det vankas hembakt fika kommer såväl småbarnsföräldrar som pensionerade busschaufförer.

15 oktober 2014 13:00

Det handlar om mötesplats Café Staren, som då har öppet några timmar. Den riktas i första hand till verksamhet i huset. Det är tre grupper med babygung, en grupp för församlingens äldre medlemmar och sist på dagen tar en ungdomsgrupp de sista smulorna.

Men "vanligt folk" kan också komma in för att fika och träffa folk.

En av dem är stammisen Torbjörn Bäckström som bor i närheten.

- Första gången kändes det lite gruvsamt, men direkt jag kom in i lokalen kändes det som jag har varit här förr. Jag bestämde direkt att hit ska jag börja gå varje vecka.

Nu är Torbjörn bekant med både personal och en del andra besökare.

Han sitter vid ett av borden och pratar med Karin Eriksson. Hon har frågat var han kommer ifrån och Torbjörn har berättat om byn Ekträsk.

Karin är diakon och hennes jobb är att komma i samspråk med besökare, ibland vill de prata om andliga frågor.

- Det är inga problem att ”känna av” folk och veta vad de har på hjärtat.

Karin gissar att närmare 80 procent av samtalen under öppettiden handlar om vanliga världsliga frågor, alltså väder, vind och exempelvis var Torbjörn kommer ifrån.

Husmor Kerstin Åhman är ansvarig för kaféet.

- Vi ska ju vara en mötesplats, och det är viktigt att tröskeln känns låg att besöka oss. Vi ger ett trevligt mottagande, men givetvis respekterar vi om besökare vill sitta och fika i fred.

Några småbarnsföräldrar är också på plats. Lovisa Andersson, Stämningsgården, Maja Westermark, Varuträsk och Elin Westerlund, Gamla Falmark har varit på babygung, och nu unnar de sig både macka och kaka.

I ett rum intill hör vi sorlet av ett 20-tal pensionerade busschaufförer. De samlas här en gång i månaden.

Vid 14.00 blir det kö när personalen på kyrkogården dyker upp. ”Kan ni rappa er” hojtar någon längst bak i kön, när det visar sig att valmöjligheterna var för många. Nu försvinner rätt mycket från kakfaten. ”De är storfikare”, viskar Kerstin Åhman.

Runt 50–80 besökare kan det vara en normal tisdag. Det blir mycket att baka för Kerstin Åhman. Men det, förklarar hon, är bara roligt.

I dag har i pratat om amning och köp av begagnade leksaker.

Kerstins recept på kaffejojo
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Yvonne Rönngren