Sommartipset: Lugna rörelser i skuggan av träden

Det ser vackert och harmoniskt ut när den lilla gruppen människor, långsamt och mjukt, rör sig i gemensamma rörelser. Qigong är en kinesisk träningsmetod som enligt vad förespråkarna menar ska förbättra cirkulationen av energi i kroppen.

1 juli 2019 14:00

I skuggan av träden, vid dansbanan på Nordanå, står en grupp människor. Ledaren Monica Tjerngrens mjuka och långsamma rörelser upprepas av gruppen, sex kvinnor och en man. Varje vecka under sommaren anordnar Skellefteföreningen Norr-Chi en stund för mental och fysisk träning – qigong.

- Träningen ger hälsa, välbefinnande och balans. Många upplever att de får bättre andning och balans, säger Monica Tjerngren.

Qigong och tai-chi har en mångtusenårig historia och har sitt ursprung i Kina. I Skellefteå är historien inte riktigt lika lång, men qigong har arrangerats på Nordanå ungefär 25 somrar.

– Det är egentligen en morgongymnastik som kineserna utövar i parkerna vid halv sex på morgonen, men vi kör halv sex på kvällen istället, säger Monica.

De långsamma rörelserna gör så att alla kan vara med, även de som inte normalt sett är så rörliga, försäkrar Monica som har hållit på med qigong och tai-chi i 25 år. Det började med en nybörjarkurs som senare följdes upp med en ledarkurs.

För Monica, som tidigare hade hållit på med tävlingsidrott, var det inte rörelserna i sig som var utmaningen utan just det faktum att rörelserna var så pass långsamma.

– För mig var det riktigt jobbigt i början, innan jag hittade lugnet. Jag är egentligen den typen som vill att allt ska gå fort

Nu har hon tagit sig över den tröskeln. Tack vare övningarna kommer hon snabbt ner i varv och hittar sitt lugn.

– Efteråt känner jag mig alltid nöjd och glad.

Är vädret bara bra brukar ett tiotal deltagare ansluta sig till passet som anpassas efter deltagarna. Om det kommer en nybörjare så ser ledaren till att alla kan följa rörelserna. Dessutom är denna träningsform något man gör för sin egen skull och det är ingen fara om man inte riktigt hänger med eller inte gör alla övningar, försäkrar Monica.

– Vem som helst kan komma hit och vara med, det är dessutom helt gratis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson