Hemma hos Robinsonvinnaren Klas: ”Har haft idén att bo i total inspiration”

Ett kreativt hem med en egen ateljé och fullt av egna byggprojekt. Så ser det ut hemma hos den konstnärlige Robinson-vinnaren tillika byggingenjören Klas Beyer i Umeå. ”En dag vill jag bygga ett eget hus från grunden, och då ska jag ha torn”, säger han till Västerbottens-Kuriren.

8 juni 2019 12:04

När det för någon vecka sedan stod klart att Klas Beyer är vinnaren av årets Robinson på TV4 blev livet genast lite mer hektiskt för den 31-årige byggnadsingenjören i Umeå.

– Det har varit intensivt. Jag tog ledigt förra veckan och försökte pusta ut, och det var nog bra, berättar Klas över snabbkaffe i tunna, munblåsta glas en solig eftermiddag.

Mitt i kaoset utgör hemmet på Hedlunda den lugna oasen. Klas köpte lägenheten för tre år sedan efter att ha gått på en visning och tyckt att den var förskräcklig. Planlösningen var konstig, ljusinsläppet dåligt, det fanns helt enkelt mycket att förbättra. Byggnadsingenjör som han är såg han potentialen, köpte den 65 kvadratmeter stora tvåan på andra våningen och satte i gång.

Klas ritade en helt ny planlösning och satte upp nya väggar, la in genomgående golv i kök, hall och vardagsrum, renoverade hela badrummet och målade väggarna.

– När jag pluggade for jag hit klockan sju på morgonen, jobbade fram till nio, pluggade hela dagen fram till klockan sex på kvällen, for hit och jobbade i sex timmar och åkte hem och kraschade i sängen. Men det var väldigt kul, man bygger ju ett hem, berättar han.

Nu flödar ljuset in från två väderstreck och lägenheten är både luftig och ombonad. Hemmet är fyllt av Klas egna byggprojekt – från vardagsrumsbordet med stommar från ett Bruno Mathsson-bord, väggen som spacklats med kakelfix till att se ut att vara i betong till badrummet där en Blocket-fyndad, grön byrå utgör tvättställ.

Ovanpå tvättmaskinen har Klas byggt en mosaikliknande träskiva som avställningsyta. I köket har han målat luckorna, bytt beslag och satt in nytt kakel, kyl och frys är täckta av vykort från vänner som hängts upp med kulörta kylskåpsmagneter som han köpt med sig från resor.

– Jag älskar vykort och ber alltid mina vänner att skicka till mig. Jag blir glad av att se dem hänga här.

Det är ett kreativt hem som speglar Klas många konstnärliga intressen – förutom att bygga och snickra så målar han, gjuter i gips och betong, han har lagt pärlplattor och gjort klistermärken, spelar piano och skriver poesi och prosa. Nu jobbar han för fullt på sin författardebut.

Klas Beyer läser mycket och böcker finns instuckna på olika platser i hemmet.

– Jag gör hundöron och stryker under med understrykningspenna, och ger bort mycket böcker. Jag önskar mig alltid böcker i present också.

I vardagsrummet har han skapat en skolliknande ateljémiljö med ett hembyggt bord med grön bordsyta, inspirerat av skolkatedrar, omgärdat av stolar och en grön griffeltavla från Umeå universitet.

– Steget till skapande får aldrig vara för stort. Det måste finnas nära till hands, säger Klas och bedyrar att det vanligtvis inte brukar vara så här städat på bordet.

Det ligger böcker här och var – Klas har ett stort litteraturintresse – och på väggarna hänger konstverk skapade av både Klas själv, vänner och andra kreatörer.

Klas gör om ofta – för bara några månader sedan målade han om sovrummet för fjärde gången – och har funderat på att bygga en liten röd sommarstuga mitt i lägenheten.

– Jag har haft idén att bo i total inspiration, men samtidigt begränsas jag av att jag kanske ska sälja det en dag och inte vill skrämma bort folk då. Men jag har tanken att en dag bygga ett eget hus, och då ska jag ha torn. Jag älskar torn, säger Klas Beyer.

Evelina Åberg/Västerbottens-Kuriren

Klas Beyer

Ålder: 31 år.

Från: Född i Borlänge och flyttade till Umeå för tio år sedan. Bodde före det i Tärnaby.

Gör: Byggnadsingenjör och blivande författare.

Bor: Bostadsrätt på 65 kvadratmeter, två rum och kök, på Hedlunda i Umeå.

Aktuell: Vinnare av årets Robinson på TV4.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa