Höstelegans med skinn på kragen

I London hade den kort-korta minikjolen redan hunnit se dagens ljus, men i Skellefteås klädbutiker hade man laddat upp med kappor, klänningar och kjolar i damig mitt-på-knäet-längd.Hösten 1964 hette modefärgerna somalibrunt, pinjegrönt, skiffergrått, marin och alger. Och efter klockan 18.00 skulle herrskorna självklart vara svarta.

19 september 2014 20:10

Bilderna i modeannonserna var oftast tecknade, alltid svartvita, och utförda i en omisskännelig 60-talsstil. Intresserade läsare och läsarinnor fick ta den egna färgfantasin till hjälp för att tolka till exempel "cypress".

Ord som "klädsamt" och "välsittande" var flitigt förekommande i reklamtexterna och herrar med stil handlade hos Lundqvists Herr. För 318 kronor kunde man skaffa sig en tvådelad yllekostym i 100 % kamgarn. Tyget var saxyniced-behandlat, vilket gav både spänst och pressbeständighet.

Det dök upp nya syntetmaterial. Vem minns idag den lättvättade, krympfria och snabbtorkande koftan av beslon eller den långärmade blusen av terylenesheer? På Parant såldes långbyxor för damer i kvalitén vinterelasta för 49,75.

Parallellt med förtjusningen över allt det nya som den kemisk-tekniska industrin försåg textilfabrikörerna med så var äkta naturmaterial och handgjorda detaljer det som betonades allra mest. Nappaskinn i mjukaste handskvalité, naturgummi, handlaskade kanter ... Att äga en riktig päls var sannerligen inget att skämmas över.

För den som ännu i våra dagar älskar det naturliga och äkta så är 50 år gamla annonser om dåtidens damkläder som ljuv poesi. Vad sägs om en schweizisk lyxkappa i ull-mohair, fodrad med duschesse och med mellanfoder i shetland även i ärmarna. Det fanns även fodrade, färdiga mufftisar, det vill säga manschetter eller uppslag på ärmarna, av nordbisamrygg att köpa till. Kappan, utan extra tillbehör, kostade 325 kronor och fanns att köpa på Domus i Skellefteå.

Till detta härliga ytterplagg så torde en handväska i marsmallowkvalité, för 42 kronor, ha passat bra. Den som hade pengar över kunde dessutom komplettera elegansen med ett par dampromenadskoletter i mjukt anilinskinn.

Vad damernas huvuden anbelangade så var det USA:s första dam, blivande modeikonen Jackie Kennedy, som satte stilen: Den numera klassiska pillerburken fanns att få i olika material, även i lurvigt skinn.

Söta småflickor kläddes i blus och västklänning av sanforiserad och skrynkelhärdig bomull.

Frusna herrar satsade på en gabardinrock av impregnerad bomull med skinnskodda knapphål och löstagbart svart-gult foder med sidensadel. Denna gedigna höstrock, som utlovades vara "ungdomlig – oumbärlig – sportig", kunde bli hans för endast 198 kronor.

Vem minns idag den lättvättade, krympfria och snabbtorkande koftan av beslon eller den långärmade blusen av terylenesheer?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink