Fram med chips – fredagsmys blir 20!

Tacos, snacks och slappande i soffan. Nu har vi myst på fredagarna i 20 år.

26 september 2014 10:33

Första belägget för "fredagsmys" finns i en tidningsartikel i Göteborgs-Posten från 1994, där en familj i Sävedalen berättar om sina tv-vanor. "Fredagarna vill vi tillbringa hemma med familjen. Efter en arbetsam vecka vill vi inte gärna gå bort en fredagskväll", säger mamman till tidningen.

Och visst känner vi igen oss, 20 år senare, fastän begreppets popularitet ökat kraftigt. 2008 innehöll 459 tidningsartiklar ordet fredagsmys medan det förra året omskrevs hela 2 948 gånger.

– Det har slagit igenom jättemycket, konstaterar Charlotte Hagström, docent och etnolog vid Lunds universitet.

– På vilket dagis som helst vet alla barnen vad det är numera.

En lyckad chipskampanj har gjort sitt till för att sprida begreppet – och inte minst att vi i dag förknippar fredagsmys med snacks.

Men tacos, chips och rödvin i all ära; en orsak till fredagsmysets framgång är att det inte kräver en massa, enligt Charlotte Hagström.

– Just det här att sitta hemma och ta det lugnt och äta något gott, det är så himla enkelt. Det är väl en förklaring till att det har slagit igenom. Man är så uppbokad resten av tiden, det är på fredagen man kopplar av, säger hon.

Fredagsmys och tidningarna

1994 finns första belägget för "fredagsmys". 2008 skrivs 459 artiklar med ordet, 2009 publiceras 1 007, 2010 2 656 och förra året hela 2 948 gånger.

Fredagsmys är mest omskrivet på fredagar i tidningarna. Nästan dubbelt så ofta förekommer ordet jämfört med andra dagar. Lördagen är näst vanligast.

I oktober är det flest artiklar om fredagsmys, tre gånger så många som juli.

Mest har det skrivits om fredagsmys i Skåne, följt av Västra Götaland, Kalmar, Gävleborg och Dalarna.

Källa: Retriever (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT