Varför ska du betala för Norrans innehåll?

Det kostar 139 kronor i månaden. För det får man tillgång till Norrans digitala artiklar.

Nejmen nu dök det upp ett meddelande om att man måste vara prenumerant. Vad går alla dessa pengar till egentligen?

Nejmen nu dök det upp ett meddelande om att man måste vara prenumerant. Vad går alla dessa pengar till egentligen?

Foto: Arkivbild

Ledarkrönika2022-12-05 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läsaren får inte ens något fysiskt i handen då du betalar dina 139 kronor i månaden. Man funderar rimligtvis vart pengarna går. Är detta något som du bör lägga dina surt förvärvade slantar på? Nu kan det förstås verka oerhört jävigt för undertecknad att uttala sig i frågan, men svaret bör förstås vara ett rungande ja.

För det första ger tidningens material dig som läsare fortlöpande underhållning. Artiklar om AIK:s med- och motgångar och reportage om allt från hunden som jagar mördarsniglar till berättelser om unga musiker som vågar satsa i Västerbotten. Underhållning som du troligt konsumerar rätt mycket oftare än streamingtjänster med likartad månadskostnad.

Men lokaljournalistik är förstås också mycket mer.

Norrans nyheter återger ofta central samhällsinformation. I läsningen återfinns frågor om planerade vägarbeten, nybyggnationer och etableringar av verksamheter i bevakningsområdet.

Det kan också röra sig om så akut information som var och när en olycka har skett och olyckans konsekvenser eller den information som det lokala smittskyddet behöver kommunicera ut vid smittspridning. Då något stort händer rapporterar Norran.

Att det finns lokala journalister är också en pelare som upprätthåller den lokala demokratin. Journalistiken är en förkämpe för allas lika värde, den granskar makthavare var än makten koncentreras, den utmanar gamla tankesätt och förklarar komplexa frågor. Allt med syftet att inkludera invånarna i den demokratiska processen.

Argument som dessa är troligen sådant som du som läsare har stött på förut, men det finns ytterligare en oerhört viktig aspekt. En aspekt som ofta glöms bort. Ett mjukt värde som fyller en oerhört viktig funktion.

Norran spelar en central roll som kulturbärare för alla oss i bevakningsområdet. Tidningen bidrar till en känsla av gemenskap.

Gemenskapen är nu viktigare än den har varit på länge. Vår omvärld är osäker och den svenska ekonomin lovar tuffare tider framöver. I svåra tider är det viktigt att vi känner tillhörighet, att vi inte känner oss ensamma.

Att de andra på jobbet, utbildningen eller i föreningen har tagit del av samma information leder till givna samtalsämnen och livfulla samtal. Att det finns ett gemensamt diskussionsforum för läsarna samman och åsiktskorridorer kan undvikas. Men framför allt leder gemenskap till att vi är mer benägna att bry oss om varandra och ta hand om varandra då orosmoln hopar sig.

Så dina pengar går till underhållning och samhällsinformation, konkret och handgripligt. Pengarna går också till att bevara värden som vi alla tror på, demokrati och gemenskap.

Det kan vara jävigt, men nog känns 139 kronor som ett billigt pris att betala.